LOGO_LUPA_web

iNFO: Dominika


Otoček Dominika je dolgo vzbujal mojo pozornost. Odločitev za obisk je padla, ko sem spoznal, da ni le eden najbolj naravno ohranjenih, temveč tudi eden cenovno dostopnejših Karibskih otokov. Po dvodnevnem potovanju prek Pariza in francoskega otoka Martinik sem s krova presenetljivo sodobnega katamarana zadovoljno občudoval bližajoče se vrhove, ki so se dvigovali naravnost iz morja. ”To je Dominika!”

Igor Fabjan, svetovni popotnik

KDAJ?

Dominika je privlačna za obisk vse leto. Največ dežja pade julija do oktobra. V tem času otok občasno ogrožajo hurikani.

STROŠKI POTOVANJA ZA 14 DNI (brez letalske vozovnice)
  • 650 €+
  • nočitev: 30-100 €, luksuz 150 €+
  • dnevi obrok: 5–30 €, luksuz 50 €+
PREVOZ (povratna vozovnica – preko otoka Martinique)
  • Letalska vozovnica iz Ljubljane od 700 € .

    Otok zaradi majhnega letališča nima letalskih povezav z Evropo. Najugodnejša možnost je polet preko Pariza na francoski otok Martinique. Od tam je mogoče leteti na Dominiko za okoli 200 €, ali potovati z gliserjem (100 €).

LOKALNI PREVOZI

Javni prevoz predstavljajo majhni avtobusi ali kombiji. Povezujejo večino krajev a nekatera območja zelo poredko. S taksisti se je potrebno glede cene vožnje dogovoriti vnaprej.

VSTOP

Za slovenske državljane vizum ni potreben.

ZDRAVJE

Zasebne zdravstvene ustanove v prestolnici imajo zadovoljivo visok standard storitev in opreme. Priporočljivo je skleniti potovalno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

 

Dodatno cepljenje proti boleznim ni potrebno. Na otoku malarija ni prisotna. Zato pa komarji prenašajo mrzlico dengue, ter virus zika. Edino preventivo predstavlja zaščita pred komarjevimi piki.

VODA

Voda iz javnega vodovodnega omrežja v največjih krajih je pitna – higiensko neoporečna. Drugod ni priporočljiva za pitje razen, če je prekuhana. Povsod je naprodaj ustekleničena voda.

VALUTA - vzhodnokaribski dolar

V turističnih agencijah, boljših hotelih, restavracijah in trgovinah je možno plačevanje s kreditno ali debetno kartico, včasih tudi s tujo valuto. Večinoma boste potrebovali gotovino. Najenostavnejši je dvig na bankomatu ali menjava v bankah ter v menjalnicah.

AKTIVNOSTI

Pohodništvo, vodni športi, potapljanje, ribolov, opazovanje kitov, kolesarjenje, plezanje, kanjoning.

NEVARNOSTI

Dominika je razmeroma varna država, kjer so nasilna kriminalna dejanja redka. Kljub temu velja previdnost na najbolj turističnih krajih, kjer ste lahko žrtev tatvin v gneči.

 

Na plaži, v sobah ali v avtomobilu ne puščajte denarja in vrednejših predmetov brez nadzora.

 

Na otoku ni strupenih kač niti drugih nevarnih živali. V morju se občasno pojavljajo meduze, prisotni pa so tudi drugi strupeni organizmi. Kopalce ogrožajo tudi morski tokovi. Zadrževanje pod kokosovimi palmami ni priporočljivo, saj padajoči orehi predstavljajo smrtno nevarnost.

NAJVEČJE ATRAKCIJE

Roseau: prestolnica s pristaniščem. Barvito mestno središče, kolonialne hiše, katedrala, tržnica, , botanični vrt, karneval.

Batibou beach: ena najprivlačnejših plaž. Peščena obala z barom in restavracijo.

Champagne: atraktiven del morja ob južni obali. Ob koralnem grebenu se zaradi vulkanskih aktivnosti dvigujejo mehurčki, ki spominjajo na šampanjec.

Morne trois pitons: narodni park na jugu otoka. Hribovje z globokimi dolinami in žveplenimi izviri, slapovi, več jezer med katerimi je najbolj nenavadno Boiling lake v katerem voda dosega temperaturo 91oC.

Northern forest reserve: gozdni rezervat v notranjosti otoka. V njem je tudi najvišji otoški vrh Morne Diablotins (1447 m).

Portsmouth: pristanišče v slikovitem polkrožnem zalivu. V okolici je vredno obiskati privlačno reko, več peščenih plaž in britansko utrdbo.

Scott's Head: ribiška vas in slikovit ozek polotok s peščeno plažo na obeh straneh. Z vzpetine na polotoku se ponujajo lepi razgledi.

Screw's spa: toplice z več bazeni napolnjenimi s termalno vodo različnih temperatur. V gozdnati okolici je še več toplic.

Kalinago Barana Aute: nekakšen muzej na prostem v indijanskem rezervatu. V njem indijanci Karibi predstavljajo svojo kulturo, običaje in način življenja.

Trafalgar: vas v bližini katere sta dva slapova. Večji je visok 60 m. V okoliškem deževnem gozdu je več izvirov termalne vode in manjših hotelov. Ob hotelu Papilotte je urejen atraktiven tropski vrt s slapom in toplimi vrelci.

 KORISTNO

Uradni jezik:
angleščina
Elektrika:
V uporabi so britanske vtičnice, vendar so v hotelih na voljo adapterji.
Vožnja:
Tako kot Britanci vozijo po levi strani cestišča.
Časovni pas:
UTC -4 (Slovenija UTC +1)
Telefonska številka za njuno pomoč:
911