3:10 pop ZANIMIVO

Znanstveniki prisluhnili prsti: Bolj kot je pestro nad tlemi, več se dogaja v njih

Zvok deževnika je značilno škrtanje. Mravljinci zvenijo kot pomirjujoč zvok dežja. Mimoidoča voluharica, ki se sprehaja po tunelih, oddaja hrup kot cvileča pasja igračka.

Več kot 50 % vrst na planetu živi v prsti pod našimi nogami, vendar je bil do zdaj identificiran le delček njihovega življenja.

Znanstveniki z Univerze v Warwicku pripravljajo knjižnico podzemnih zvokov. Tla oddajajo različne zvoke, odvisno od letnega časa in glede na to, ali je noč ali dan. Tudi popoldne, ko se zemlja segreje, so zvoki bogatejši, kažejo raziskave.

Hrupna tla so bolj zdrava

Lansko leto je študija pokazala, da so tla z vrstami najbolj bogat habitat na Zemlji, saj v njih živi več kot polovica vseh vrst. Hrupna tla so na splošno bolj zdrava, ker vsebujejo več hroščev in črvov, ki se premikajo naokoli. Talni organizmi spreminjajo in izboljšujejo strukturo prsti s prehajanjem hranil med seboj in ustvarjanjem okolja, ki je dobro prezračeno in raznoliko.

Tla z malo biotske raznovrstnosti so bolj krhka: izgubila so strukturo in povezave, ki delce držijo skupaj. To pomeni, da je večja verjetnost, da jih bodo odnesle poplave ali odpihnili močni vetrovi. Ocenjuje se, da se vsako leto zaradi intenzivnega kmetovanja izgubi 24 milijard ton rodovitne zemlje, ugotavlja študija Global Land Outlook.

Pomladi in poleti slišani bolj zapleteni zvoki

Dr. Simon Butler z Univerze East Anglia je poslušal prst pred in po nanosu zebrinega gnoja v Kraljevini Esvatiniji. Tla so se po nanosu zgostila zaradi aktivnosti. »Nikoli nisem zares razmišljal o zvoku prsti, zato je bilo fascinantno slišati, kako se akustične lastnosti spreminjajo kot odziv na prisotnost svežega gnoja,« pravi.

Raziskave iz Švice pa kažejo, da so tla spomladi in poleti proizvajala najbolj zapletene zvoke, ki so se zmanjšali jeseni in pozimi. Pretekle raziskave pa so pokazale, da imajo tla v obnovljenih gozdovih v Združenem kraljestvu večjo raznolikost zvokov kot tla iz izsekanih gozdov. Na splošno velja, da bolj, kot je pestro nad zemljo, več se dogaja v tleh.

Vir: The Guardian


Preberite tudi: Rešimo prst – nujno svetovno gibanje za preprečevanje preteče krize

(Visited 38 times, 1 visits today)
Close