Avtor BR; foto: shutterstock.com 10:54 dop AKTUALNO

Prva pomoč ob ugrizu kače: Ne pozabite je identificirati!

Kako ukrepati ob ugrizu kače in na kaj vse moramo biti pozorni, so nam povedali v Centru za zastrupitve UKC Ljubljana.

V Sloveniji živi 11 oz. 12 vrst kač, med njimi so 3 vrste strupene: modras, navadni gad in laški gad.

Prav ugriz modrasa, navadnega gada in laškega gada je lahko tudi ogrožajoč za zdravje ljudi. Njihovi strupi lahko povzročajo hude otekline in motnje v delovanju sistema strjevanja krvi.

Prepoznavanje ugriza kače

»Ob sumu, da je prišlo do ugriza kače, svetujem, da se človek pri odločitvi, ali bo poiskal zdravniško pomoč, ravna po svojem počutju. Ko kača ugrizne, lahko to zgleda zelo različno, lahko sta klasični dve luknjici, lahko je samo ena luknjica, lahko je opraskanina, odvisno od situacije, v kateri je do ugriza prišlo,« pravi Damjan Grenc, dr. med. iz Centra za zastrupitve.

V primeru, da do ugriza pride, še svetuje, da kačo slikate oz. jo identificirate!

Pomembni ukrei ob ugrizu in česa ne počnite

Ugrizno mesto je treba očistiti, če bi ob mestu ugriza še ostalo kaj strupa, ga je treba obrisati stran od mesta rane, da se ga ne zanese še dodatno v rano, nato se rano pokrije, prizadeti ud se imobilizira po načelih prve pomoči in se poskuša bolnika na čim manj travmatičen način spraviti do zdravnika.

Pomembno pa je vedeti tudi, česa nikoli ne počnite! »Ne zarezujemo, ne podvezujemo, ne sesamo, ne izžigamo, to so dokazano metode, ki ne učinkujejo, ne pomagajo. Strupa kače ne morete dobiti ven iz rane, počasi se širi v tkiva, po žilah se raznese po telesu,« poudarja Damjan Grenc, dr. med.

Kdaj poiskati zdravniško pomoč?

V Center za zastrupitve UKC Ljubljana pridejo le bolniki, ki imajo srednje hude do hude znake zastrupitve zaradi ugriza strupenih kač. »Če pride do zelo velike lokalne otekline, če imajo ljudje hude bolečine ali bruhajo, imajo drisko, nizek pritisk, težko dihajo ali imajo kako drugo sistemsko reakcijo, naj poiščejo zdravniško pomoč,« svetuje Grenc. Na drugi strani pa pove, da veliko ljudi zdravniške pomoči sploh ne poišče, ugrizi kač namreč najpogosteje sploh niso nevarni.

V kače ne drezamo!

Za konec pa Damjan Grenc, dr. med. iz Centra za zastrupitve, apelira na vse: »Ljudem svetujem, naj se kačam v naravi izognejo in ne drezajo vanje. V kače torej ne drezamo, se jih izogibamo. Zavedati se je treba, da kače so in da posegamo v njihovo naravno okolje.«

Preberite tudi, kako ukrepati ob bližnjem srečanju z morskim ježkom in meduzo.

(Visited 229 times, 4 visits today)
Close