Avtor IF; foto: adobestock 10:31 dop ZANIMIVO

Poznate to rastlino, ki naj bi odganjala krte in voluharje z vrta?

Njena učinkovitost ni podprta z znanstvenimi raziskavami a vseeno jo marsikje sejejo.

Križnolistni mleček (Euphorbia lathyris) je sredozemska zimzelena trajnica, ki naj bi odganjala krte in voluharje.

Hitro se razširja tudi sama rastlina, saj njena semena ostanejo kaljiva več desetletij. Če jo enkrat zasadite na vrt, se je boste težko rešili.

Križnolistni mleček ima pokončno steblo, ki je modrikasto zelene barve in v zgornjem delu močno razvejano. Zraste več kot meter visoko. Suličasti listi so dolgi do 15 centimetrov, zaznamuje pa jih bela žila po sredini. Cvetovi so rumeni, plodovi pa značilne okrogle bunkice.

Strupen mleček

Rastlina vsebuje bel mleček in je strupena za uživanje. Strupen je tudi beli mleček, ki lahko povzroča opekline na koži. Ponekod mleček uporabljajo za odstranjevanje bradavic, rastlina pa velja za močno odvajalo.

Če se odločite, da rastlino posadite na vrtu ali v sadovnjaku, je potrebno z njo ravnati previdno.

Pozor, če imate hišne ljubljenčke!

Njeno nenadzorovano širjenje lahko omejimo z odstranjevanjem cvetnih popkov in glavic, preden dozori seme. Pazite, da se rastline ne dotikate z golimi rokami in da bele tekočine, ki se izloča iz odlomljenih stebel in listov ne prenašate okoli. Križnolistni mleček ne sodi na kompost, saj škoduje mikroorganizmom. Pazite tudi, da ne pridejo z rastlino v stik hišni ljubljenčki.


Poglejte tudi: Rastline, ki z vrta odganjajo škodljivce:

(Visited 135 times, 5 visits today)
Close