Avtor br; foto: adobestock 5:26 pop ZANIMIVO

Nova študija: Odraščanje ob zelenih površinah zmanjšuje anksioznost in depresijo pri otrocih

Znano je, da bivanje v naravi pozitivno vpliva na otrokov razvoj, zadnja študija pa je pokazala, da zmanjšuje tudi tveganje za anksioznost in depresijo pri predšolskih otrocih.

Najnovejša študija, objavljena v reviji JAMA Network Open, je pokazala, da je odraščanje otrok v bližini zelenih površin, kot so gozdovi, travniki in parki, spodbudno za njihov čustveni razvoj, da so srečnejši in imajo veliko manj čustvenih težav kot njihovi sovrstniki, ki odraščajo v okolju brez zelenja.

Študija, ki jo je financiral Nacionalni inštitut za zdravje (NIH), je vključevala veliko in raznoliko skupino otrok iz vseh Združenih držav Amerike. Znanstvena ekipa je s pomočjo satelitskih posnetkov ugotovila porazdelitev zelenih površin okoli domov sodelujočih v študiji. Ko so raziskovalci dobili sliko o tem, koliko je bil vsak otrok v študiji izpostavljen naravi, so to primerjali s poročili staršev, ki so podrobno opisovali čustvena stanja svojih otrok v zgodnjih razvojnih letih.

Zelene površine spodbujajo pozitivna čustvena stanja

Analiza je razkrila jasen vzorec: otroci, ki so od rojstva živeli v bolj zelenem okolju, so imeli manj možnosti, da bodo v predšolskih letih doživeli tesnobo ali depresijo. »Naše raziskave podpirajo obstoječe dokaze, da bivanje v naravi koristi otrokom,« je dejala dr. Nissa Towe-Goodman, raziskovalka na Inštitutu za razvoj otrok Frank Porter Graham v Severni Karolini.

Različne razvojne koristi

Zelene površine, kot so parki in gozdovi, so običajno tišje od prometnih ulic ali domov, polnih elektronskih naprav. To zmanjšanje hrupa in motenj daje možganom počitek, ki ga potrebujejo, kar omogoča sprostitev in boljšo osredotočenost. Poleg tega so prizori in zvoki, ki jih doživljamo v naravnem okolju, pogosto manj pretresljivi kot nenehna stimulacija zaslonov, množice in prometa, kar pomaga zmanjšati raven stresa in tesnobe.

Naravna okolja edinstveno spodbujajo raziskovanje in aktivno igro. Obstajajo drevesa za plezanje, luže za čofotanje, palice in kamni pa postanejo orodje za domiselne gradbene projekte. Vse to spodbuja zdravo telesno aktivnost in podpira celovit razvoj otroka. Za razliko od strogo strukturiranih igrišč narava ponuja odprte možnosti. Brez določenih pravil lahko otroci uporabijo svojo domišljijo za izumljanje iger, gradnjo lastnih svetov in sledijo svoji radovednosti. Ta svoboda spodbuja ustvarjalnost in razvija sposobnosti reševanja problemov.

Tudi narava je polna presenečenj – od drobnih žuželk do neverjetnih vremenskih razmer. Opazovanje in interakcija s temi elementi spodbuja globok občutek čudenja in otroke uči o svetu okoli njih.

Otroci naj čim več časa preživijo v naravi

Če živite v mestu, vključite obiske parkov, poti ali drugih naravnih območij v tedensko rutino svoje družine. Iskanje zakladov v naravi je preprost način, kako popestriti preživljanje časa na prostem. Ustvarite preprost seznam stvari, ki jih morate najti (borov storž, gladek kamen, rumena roža) ali se osredotočite na opazovanje divjih živali, kot so ptice in veverice. Dovolite, da se otrok med igro in raziskovanjem narave umaže.

(Visited 45 times, 1 visits today)
Close