11:33 dop AKTUALNO

Posvet Za boljšo prihodnost živali: dobili bomo zavetišče za rejne živali

Kaj je prinesel včerajšnji posvet Za boljšo prihodnost živali?

Uvodni del posveta je bil namenjen predstavitvi pobud različnih nevladnih organizacij in humanitarnih društev, ki se ukvarjajo s zaščito živali.

V svojih predstavitvah so izpostavili, da je potrebno varstvo živali v Sloveniji spremeniti. Pobude so se usmerjale predvsem v posodobitev zakonodaje, ki ureja opredelitev mučenja živali in kaznivega dejanja mučenja živali, v izboljšanje odzivnosti in dela pristojnih organov in v zmanjšanje števila zapuščenih mačk.

Posnetki iz klavnic – skrb za rejne živali

Glede na različne posnetke nevladnih organizacij iz klavnic, ki kažejo tudi nekatere kršitve, je bilo predlagano tudi povečanje nadzora v klavnicah in vzpostavitev videonadzora, predlagali pa so tudi vzpostavitev zavetišč za rejne živali, v katere bi namestili živali, ki so odvzete lastnikom zaradi kršenja pravic živali in njihovega zanemarjanja.

Izpostavljeno je bilo tudi, da bi se moralo izobraževanje mladih in mladostnikov v šolah okrepiti, saj le ti večkrat teme varovanja pravic živali ne obravnavajo.

Sledila je razprava. V zaključkih posveta je predsednica Državnega zbora Republike Slovenije mag. Urška Klakočar Zupančič izpostavila novelo zakona o zaščiti živali, ki bi med drugim urejal tudi financiranje zavetišč za domače živali in vzpostavitev zavetišča za rejne živali. Predlagala je tudi dopolnitev kazenskega zakonika tako da bo mučenje živali iz malomarnosti obravnavano kot kaznivo dejanje.

(Visited 143 times, 4 visits today)
Close