LOGO_LUPA_web

iNFO: Švedska


KDAJ?

Najbolj primeren čas za obisk je od maja do septembra, večjih mest tudi ostale mesece. Pozimi vabi več smučarskih središč, svoje čare pa ima tudi zasnežena pokrajina.

STROŠKI POTOVANJA ZA 14 DNI (brez letalske vozovnice)

800 €+

nočitev: 30-150 €, luksuz 200 €+

dnevi obrok: 10-30 €, luksuz 50 €+

PREVOZ (povratna vozovnica Stockholm)
  • Letalska vozovnica iz Ljubljane od 170 €, iz Benetk od 80 €.

LOKALNI PREVOZI

Letalske povezave so dobre tudi z nekaterimi manjšimi kraji. Cenejše so železniške in predvsem avtobusne povezave. Nekateri manjši otoki so s kopnim povezani z mostovi, na večino naseljenih pa je mogoče priti le z ladjo. V večjih mestih je vredno razmisliti o eno ali večdnevnih vozovnicah, ki pokrivajo vse možnosti javnega mestnega prevoza.

VSTOP

Slovenski državljani potrebujejo veljaven potni list ali osebno izkaznico.

ZDRAVJE

Zdravstvene ustanove imajo zadovoljivo visok standard storitev in opreme. Za nujne primere lahko uporabite Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki jo je potrebno pred potovanjem naročiti pri ZZZS. Kljub temu je priporočljivo skleniti še dodatno potovalno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

VODA

Voda iz javnega vodovodnega omrežja je pitna – higiensko neoporečna.

VALUTA - švedska krona

V večini primerov je možno plačevanje s kreditno ali debetno kartico, vseeno je vedno priporočljivo imeti pri sebi tudi nekaj gotovine.

AKTIVNOSTI

Pohodništvo, plezanje, vodni športi, zimski športi, kolesarjenje, golf, lov in ribolov, balonarstvo, številni festivali.

NEVARNOSTI

Švedska je razmeroma varna država, z izjemo posameznih predelov največjih mest, predvsem v nočnem času. Previdnost velja na najbolj turističnih krajih, kjer ste lahko žrtev tatvin v gneči. Na plaži v sobah ali v avtomobilu ne puščajte denarja in vrednejših predmetov brez nadzora.

 

V naravi predstavljajo potencialno nevarnost predvsem klopi, ki prenašajo več bolezni. Gadi živijo tako v gorah kot na nekaterih otokih. V gozdovih se ponekod zadržujejo rjavi medvedi, volkovi in risi. Veliko bolj pogosta srečanja so z severnimi jeleni in losi. Še posebno slednji so lahko nevarni na cesti, saj se lahko trk z veliko živaljo konča tragično za vse udeležence.

NAJVEČJE ATRAKCIJE

Stockholm: prestolnica se razprostira na številnih otokih. Najprivlačnejši del je Gamla stan s starim mestnim središčem. Kraljeva palača, mestna hiša, parlament, katedrala, galerije, številni muzeji vključno z enim prvih muzejev na prostem – Skansen, parki, festivali.

Åre : največje švedsko smučarsko središče nudi dobre pogoje tudi za najzahtevnejše smučarje. Zaradi zelo kratkih zimskih dni računajte na smuko pod žarometi. Poleti vabijo neskončni gozdovi polni borovnic, gob in drugih gozdnih sadežev.

Göteborg: prijetno zeleno pristaniško mesto. Staro mestno jedro, katedrala, mestna hiša, opera, otok z utrdbo Älvsborgs, parki, muzeji, zabaviščni park Liseberg, hiša eksperimentov in tropski živalski vrt z akvarijem – Universeum.

Göta kanal: 560 km dolga plovna pot med skozi kanale in čez jezera med Stockholmom in Göteborgom. Plovba je mogoča samo s turističnimi ladjami.

Gotland: največji švedski otok. Prestolnica Visby s srednjeveškim jedrom in obzidjem. Peščene obale, skalni osamelci in prepadni klifi.

Halmstad: eno najbolj priljubljenih obmorskih letovišč s pestrim nočnim življenjem. Staro mestno jedro, grad, parki ob rečnih bregovih, dolge peščene plaže, več igrišč za golf.

Kalmar: eno najstarejših mest na Švedskem. Staro mestno jedro, grad z obzidjem. V bližini je vredno obiskati še večji otok Öland, z nekaj gradovi, mlini na veter, privlačnimi obalami in lesenimi hišami.

Mälaren: tretje največje švedsko jezero. Otok Birka z vikinškim grobiščem. Dvorec Drottningholm, poletna rezidenca švedskih vladarjev. Slikovito mesto Mariefred z lesenimi hišami.

Småland: gozdnata provinca z jezeri v kateri je razvito steklarstvo. Znane steklarne, dežela Pike Nogavičke (Vimerby, rojstno meso Astrid Lindgren in tematski park), razgibana obala s številnimi otočki, festivali.

Smögen: slikovito majhno pristanišče na otočkih ob zahodni obali. Barvite lesene hiške, restavracije ob morju, granitne in peščene obale.KORISTNO

Uradni jezik:
švedščina
Časovni pas:
UTC +1 (Slovenija UTC +1)
Telefonska številka za njuno pomoč: 
112