Avtor ur; po apiturizem.si; foto: adobestock 12:08 pop TURIZEM

Namigi za izlet pred svetovnim dnevom čebel: apiturizem!

Apiturizem v Sloveniji je transformacija bogate slovenske apikulture v edinstveno potovalno izkušnjo.

Filozofija apiturizma sloni na upoštevanju naravnih zakonov; delovanje in pomen čebel je možno preslikati na delovanje in pomen človeka in njegovo udejanjanje vrednot kot so pripadnost, organiziranost, delavnost, spoštovanje, harmonija.

Api doživetja vključujejo obiske čebelarjev in predstavitve ter pokušine čebeljih pridelkov kot so medeni likerji in peneča medica, ki se odlično poda h kozjemu siru s kostanjevim medom, medene čokoladne praline, medenjaki, osvežilni energetski napitki z zelišči in medom, poživljajoči čaji.

Na tipični api turi je možno občudovati naše arhitekturno tipične čebelnjake, ki jih ni moč najti nikjer drugje po svetu, si ogledati čebelarske muzeje, se udeležiti predstavitev življenja in delovanja čebel, predavanj o tem, kako s pomočjo čebeljih pridelkov krepiti in ohranjati zdravje, izdelovanja okrasnih predmetov iz čebeljega voska, poslikave panjskih končnic, izdelave in peke izdelkov iz medenega testa.

Obiskovalci se v slovenskem čebelnjaku srečajo tudi z vdihavanjem čudovitih arom čebeljih pridelkov ob poslušanju njihovega brenčanja, bio masažo, termoterapijo, medeno kopeljo. Seveda pa na doživetju apiturizma ne manjka tudi kulinaričnih presežkov in zabavnega programa ter ogledov naših naravnih in kulturnih biserov.

Več pa v novi zloženki, ki jo lahko pogledate tule (pdf).

(Visited 34 times, 1 visits today)
Close