Avtor bv; foto: adobestock 6:02 pop AKTUALNO

V ponedeljek bomo obeležili 7. svetovni dan čebel

Letos bomo sedmič obeležili svetovni dan čebel

20. maja bosta Slovenija in z njo ves svet sedmič obeležila svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina OZN razglasila leta 2017.

Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in drugih opraševalcev za človeštvo zaradi zagotavljanja prehranske varnosti, odprave lakote po svetu ter zaradi skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost.

Vsakoletno obeleževanje svetovnega dne čebel je za Slovenijo kot pobudnico njegove razglasitve pomembna prednostna naloga doma in v tujini, pravijo na pritojnem ministrstvu, ter še: “Prizadeva si za promocijo pomena čebel in divjih opraševalcev ter poziva k večjemu zavedanju in krepitvi dejavnosti za njihovo ohranjanje.”

Pomen čebel je neprecenljiv

Z obeležitvijo svetovnega dne čebel tudi letos opozarjajo, da so čebele za naše preživetje na tem planetu izredno pomembne ter da so v mnogih državah in regijah zelo ogrožene zaradi različnih vzrokov, zlasti zaradi podnebnih sprememb.

“Čebele potrebujejo čist zrak in vodo ter čisto okolje na splošno. Če bomo ohranili okolje in omogočili čebelam, da bodo lažje preživele, bomo tudi ljudje živeli v lepšem in bolj zdravem okolju. Toda najpomembneje je, da se vsi skupaj ponovno zavemo bistvene vloge, ki jo ima vsak posameznik pri ohranitvi čebel in drugih opraševalcev,” pravijo na ministrstvu.

Svetovni dan čebel kot opomnik na spoštovanje naravnih virov in narave

Svetovni dan čebel je tudi odlična priložnost za poudarjanje naravovarstva, trajnostnega razvoja in spoštovanja naravnih virov, ki so ključni za zdravje našega planeta in prihodnjih generacij.

Letošnja osrednja obeležitev svetovnega dne čebel na državni ravni bo v soboto, 18. maja, v Beltincih v okviru čebelarskega praznika. Največji mednarodni dogodek bo organizirala FAO v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve. Gre za mednarodni forum »Čebele za ljudi, planet in mir«, ki bo v Ljubljani, 22. in 23. maja 2024.


Preberite tudi:

(Visited 35 times, 1 visits today)
Close