LOGO_LUPA_web

Palško jezero (Foto: RRA Zeleni kras d.o.o., www.slovenia.info)

Pivška presihajoča jezera in njihovi ‘okusi’

september 21, 2018

Na Pivškem je mogoče najti kar 17 presihajočih jezer, ki so s svojo številčnostjo edinstvena v svetu. To območje je mešanica kamnitega Krasa in zelene Notranjske, saj tu najdemo presihajoča jezera, ponikalniško reko, vrtače in gozdove.

Preplet kamna, vode in človeka tu ustvarja harmonično mešanico naravne in kulturne dediščine, ki s svojo neokrnjenostjo in pristnostjo predstavlja veliko naravno bogastvo tako v Sloveniji kot v svetu.

Domači kraji Martina Krpana

Iz teh skrivnostnih krajev je bil doma Martin Krpan in izlet na njegovo domačo, 1123 metrov visoko Sv. Trojico, je lahko prijeten izlet, ki nam nudi lepe razglede na Nanos, Vremščico, Snežnik ter druge vrhove. Če pa nam pohodniški duh ne da miru, se podajmo po Veliki Krpanovi poti, ki se z 91 kilometri razteza od Pivke do Postojne.

Okusi Pivških jezer

V nedeljo, 30. septembra, bo pred Krpanovim domom v Pivki prireditev Okusi Pivških jezer, kjer se bodo z lokalno kulinariko predstavili kraji in društva s Pivškega. Rdeča nit bo tradicionalna kulinarika s Pivških presihajočih jezer, segli pa bodo tudi v Brkine ter okušali tudi prazgodovinsko in sodobno hrano.

Obiskovalci bodo lahko poskusili krompir v zevnici, joto, fižolovko, belo krompirjevo polento, šnite, miške, omlete s češpovo marmelado, brkinske štruklje, brkinsko pivo…

Prireditev bo spremljal pester program: tržnica jesenskih pridelkov in izdelkov, kulinaričnih stvaritev in umetniških predmetov, zabavne igre za otroke ter ples z Ansamblom Biseri.

(Visited 39 times, 4 visits today)