Avtor br; foto: shutterstock.com 6:50 pop OKOLJE

Razkrite največje emisije metana na svetu, ki nosijo veliko krivde za globalno segrevanje

Nedavna znanstvena raziskava, objavljena v reviji Environmental Science and Technology, je pokazala, da je zahodna obala Turkmenistana eno največjih žarišč emisij metana na svetu.

Samo uhajanje metana iz dveh glavnih nahajališč fosilnih goriv v Turkmenistanu je leta 2022 povzročilo več globalnega segrevanja kot celotne emisije ogljika v Združenem kraljestvu, so razkrili satelitski podatki.

Na zahodnem polju fosilnih goriv v Turkmenistanu na kaspijski obali je namreč leta 2022 ušlo 2,6 milijona ton metana. Vzhodno polje je izpustilo 1,8 milijona ton. Obe področji sta skupaj sprostili emisije, ki ustrezajo 366 milijonom ton CO2.

Enostavne rešitve

Reševanje uhajanja iz nahajališč fosilnih goriv je najhitrejši in najcenejši način za zmanjšanje emisij metana in s tem globalnega segrevanja. Ukrepi za zaustavitev uhajanja se pogosto finančno pokrijejo sami, saj je mogoče zajeti plin prodati. Toda vzdrževanje infrastrukture v Turkmenistanu je po mnenju strokovnjakov zelo slabo.

Emisije iz naftnih in plinskih naprav bi se zlahka končale, pravi Antoine Rostand predsednik Kayrrosa, s pritrjevanjem ventilov ali cevi ali vsaj s ponovnim prižigom bakel: »To je zelo preprosto narediti, ni stroškov za državljane in za proizvajalce, strošek je povsem obroben.«

Se bodo emisije ustavile?

Predsednik Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov je pozdravil Globalno zavezo glede metana (GMP) za zmanjšanje emisij, vendar se Turkmenistan ni pridružil 150 državam, ki so jo podpisale. Prav tako Turkmenoil in Turkengas, državni podjetji, nista članici prostovoljne pobude ZN za zmanjšanje uhajanja, Oil and Gas Methane Partnership 2.0 (OGMP2), ki pokriva približno 40 % svetovne proizvodnje nafte in plina.

Vir: The Guardian

(Visited 276 times, 1 visits today)
Close