Kako varno odstraniti klopa?

1 julija, 2020

Glede na sezono klopov in nevarnosti, ki jih prinašajo, vse več ljudi išče informacije o tem, kako klopa varno odstraniti, če prventiva ni zalegla. Splet ponuja veliko različnih odgovorov, zato smo se v želji, da vam podamo pravilne, obrnili na Zdravstveni dom Ljubljana.

Odstranitev klopa opravimo sami

Katerina Bubnič Sotošek, dr. med., spec. , družinska zdravnica in predstojnica ZD Ljubljana – Moste-Polje, odgovarja, da odstranjevanje klopa ni nevaren poseg. “Klopa lahko odstranimo sami, lahko enostavno s prsti ali s pinceto, odvisno od velikosti klopa in seveda lokacije. V primeru da slabše vidimo, če je klop prisesan na težje dostopnem mestu ali pa ima klopa otrok, je potrebna pomoč pri odstranjevanju,” pojasnjuje. Poudarja, da zagotovo pa ni nujna strokovna pomoč s strani zdravstvenega osebja – to lahko naredimo sami, brez obiska ambulante. Stroka še navaja, da je dobro, da si po odstranitvi umijemo roke z milom, da se ne okužimo.

Obisk zdravnika potreben ob zapletih

Seveda lahko klopa odstrani tudi osebni zdravnik, vendar to predstavlja še dodatno obremenitev preobremenjenih
ambulant družinske medicine z obiskom in posegom, ki dejansko ni potreben. “Poudarila bi, da pa je obisk zdravnika potreben, če se v tednu do 10 dni po piku klopa na mestu pika pojavi kolobar, ki se širi, ali pa kakršno koli splošno slabo počutje, glavobol, bolečine, ki sledijo piku klopa tudi tri tedne po tem,” še doda dr. Bubnič Sotoškova.

Si pomagamo z oljemo, kisom, alkoholom?

Natančni postopki in pa sredstva, s katerimi odstranimo klopa, po besedah zdravnice niso enotni in predpisani. “Klopa ni nujno potrebno pred odstranitvijo omrtvičiti ali ubiti. Ni pa nič narobe, če se to naredi, z vsemi omenjenimi sredstvi,” dodaja. Torej, kis, olje in alkohol so dovoljeni, ne pa nujni. “Pomembno pa je, da ga v najkrajšem možnem času odstranimo, ker je s tem, da je klop dlje časa prisesan, tudi večja možnost prenosa okužbe več bolezni, ki jih prenašajo klopi,” še poudari sogovornica.

“Pomembno je, da klopa odstranimo v najkrajšem možnem času.”

Kaj pa, če klopa ne odstranimo v celoti?

V primeru, da se pri odstranitvi klop nekoliko zatrga in delček ostane v koži, po besedah zdravnice to ne predstavlja večje nevarnosti za osebo. “Verjetno je, da bo telo reagiralo na tujek z blagim vnetjem kože in pripomoglo k odstranitvi tujka. Skratka, ob zaostalem delčku klopa ni pričakovati večjih zapletov,” zaključi.

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 206 times, 2 visits today)