V soboto se na Veliko Planino vračajo pastirji in kravice

11 junija, 2020

Pastirji in kravice se vračajo na Veliko planino v soboto, 13. junija. Od petka do nedelje si boste lahko muzej ogledali brezplačno ali pa se podajte na nedeljski brezplačni vodeni ogled po Veliki planini z lokalnim vodnikom!

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

“Je še kaj lepšega kot uživati na svežem gorskem zraku, v neokrnjeni naravi? Obiščite pastirje, oglejte si Preskarjev muzej, poiščite sneg v jami Veternici in si izlet na Veliko planino začinite z kulinarčnimi dobrotami v gostilni Zeleni rob!” vabijo na Veliko Planino, kjer bo v soboto, 13. junija, že zaslišati žvenketanje kravjega zvonca in veselje pastirjev. In tako se bo pričela pašna sezona na Veliki planini.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Preskarjev muzej

Izlet na Veliko planini lahko začnete na spodnji postaji nihalke, od kodar vas nihalka v le petih minutah pripelje na planino. Pot nadaljujete s sedežnico do vrha ali se sprehodite peš. Na robu pastirskega naselja na Veliki planini stoji Preskarjeva bajta, ki se s svojo ovalno streho do tal, pokrito s skodlami, brez okna in dimnika ter kamnitimi lopniki že od zunaj razlikuje od sosednjih večjih in modernejših koč. Preskarjev muzej odpira svoja vrata jutri, 12.6.2020 in bo odprt v poletni sezoni.

Ta konec tedna (12.6. – 14.6.2020) si lahko Preskarjev muzej ogledate brezplačno. Ob nakupu vozovnice za nihalko boste namreč prejeli brezplačno vstopnico za Preskarjev muzej.

Voden ogled v nedeljo

V nedeljo, 14.6.2020 pa Velika planina vabi na brezplačen voden ogled Velike planine: “Pričetek je ob 10:30 na najvišji točki Velike planine, Gradišče (vrh sedežnice). Ogled zaključimo ob 13:30 pri gostilni Zeleni rob. Skozi pastirsko naselje in na ogled kulturnih in naravnih znamenitosti kot so muzej, kapela Marije Snežne in jama Veternica vas bo popeljal lokalni vodnik.”

Domače dobrote

Gostilna Zeleni rob vabi na domače dobrote, ki jih pripravlja oskrbnik in kuhar Matjaž: ” Vedno vas postrežemo s slastnimi rebrci, sladkimi skutinimi štruklji, ajdovo kašo z jurčki, kuhano klobaso, kislim zeljem in ajdovimi žganci. Se vam že cedijo sline? Vabljeni na Zeleni rob, ki bo v mesecu juniju odprt od srede do nedelje, med 9:00 in 17:00.”


Več na: spletni strani Velike Planine.

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 240 times, 8 visits today)