Nenavadni kraji: Izvir reke Cetine na Hrvaškem

31 julija, 2020

V podnožju Dinare, najvišje planine na Hrvaškem, teče reka Cetina, ki povezuje Vrliko, Sinj, Trilj in Omiš vzdolž toka, ki je dolg 105 kilometrov. Je ena izmed najlepših rek, kjer lahko doživite čudovite rafting avanture.

Izvira na nadmorski višini 385 m v bližini naselja Cetina iz več kraških izvirov. Glavni med njimi so Veliko vrilo, Vukovića vrilo in Batica vrilo. Največji med njimi je Veliko vrilo, ki ga imenjujemo tudi izvir Glavaš. Ta je v resnici potopljeno globoko brezno, ki v globino meri več kot 130 metrov. Je priljubljen potapljaški cilj, ki pa je primeren le za izkušene potapljače z ustreznim dovoljenjem. Reka Cetina je delno zaščitena; njeni kraški izviri so od leta 1972 naravni spomenik.

Na področju naselja se nahajajo ruševine starohrvaške cerkve sv. Spasa, ene od najstarejših in najbolje ohranjenih spomenikov zgodnje srednjeveških cerkvenih gradenj na hrvaškem. Enoladijska triapsidna cerkev z mogočnim zvonikom je bila zgrajena v 9. stoletju. Okoli cerkve je bilo pokopališče z več kot 1.000 grobovi nad katerimi je bilo postavljenih 800 stečkov.

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 145 times, 3 visits today)