Avtor in foto: IF 6:42 pop TURIZEM

Vas Črnotiče z osupljivimi razgledi s prepadnega kraškega roba

Črnotiče, vas starih kamnitih hiš z obzidanimi dvorišči se skriva pod apnenčastim pragom, nedaleč stran od ceste Črni Kal – Podgorje.

Staro vaško jedro Črnotič predstavlja trg z vodnjakom ob katerem stoji cerkev sv. Pavla iz leta 1873. Vas je prijetno izhodišče za krajše izlete v okolico.

Manj kot kilometer je oddaljena osamljena železniška postaja, ki je postavljena tik pred velikim ovinkom, preko katerega se železniška proga spusti s kraške planote proti Istri in Obali.

Progo dober kilometer daleč spremja makadamska cesta, ki se konča v gozdu nedaleč stran od prepadnega kraškega roba, ki predstavlja mejo med celinskim ter sredozemskim podnebjem.

Z njega se odpirajo atraktivni razgledi na spuščajočo se progo in vasi raztresene med Črnim Kalom in Hrastovljami.

Če se podate na pot ob prepadnem robu vas bo v manj kot pol ure privedla do še enega razgledišča, s katerega se odpirajo najlepši pogledi na avtocestni viadukt pri Črnem Kalu.

Utrdba in plezališče

Na trideset metrov visokem skalnem osamelcu času kljubujejo ruševine Starega gradu. Ohranjen je predvsem obrambni stolp utrdbe iz 11. stoletja. Dostop je bil nekoč možen samo preko dvižnega lesenega mosta, ki ga danes nadomešča kovinska brv.

Pod utrdbo je urejeno plezališče z več kot sto smermi različnih zahtevnosti. Z utrdbe segajo razgledi vse do morja, globoko spodaj pa se pod razvalinami kot na dlani ponuja Črni Kal z nagnjenim zvonikom cerkve sv. Valentina iz začetka 19. stoletja. Če imate dovolj časa in volje, se lahko v dobre pol ure spustite do naselja, ki obdaja slikovito cerkev s čebulastim zvonikom.

Mimo jame do gradišča

Na robu Črnotič se velja pomuditi še pri skalnem spodmolu. Pravzaprav gre za manjšo jamo z velikim vhodom, nad katerim se prostim plezalcem ponujajo zahtevne previsne stene.

Peš se lahko odpravite še naprej. V smeri proti Prapročam stoji na manjši vzpetini z gradiščem romarska cerkev Marije Snežne iz sredine 17. stoletja. Do nje je nekaj več kot pol ure hoda. Pot ni zahtevna, vije pa se med kamnitimi ogradami pašnikov.

(Visited 313 times, 1 visits today)
Close