Avtor Petra Nastran; foto: TIC Ormož 7:02 pop TURIZEM

FOTO: Vasica Kog v Prlekiji očara z goricami vinske trte

Med kolesarjenjem po Prlekiji, me je pot zanesla tudi v Kog. In ponovno sem dobila potrditev, da so najboljše stvari tiste, ki jih ne načrtujemo, ampak pustimo življenju, da nas preseneti.

Vasica Kog me je očarala in moje oči niso mogle dojeti lepote, ki me je obdajala. Gričevnat svet, posejan z goricami vinske trte, cvetje, toplota sonca, širni razgledi. Prelepo.  

Kog ima kratko ima, a ta prleška vasica ni tako majhna – razloženo vinogradniško naselje se razteza na dveh slemenih nadmorske višine med 230 in 325 metri, ter se deli na Mali in Veliki Kog. Na vzhodnem slemenu cesta poteka proti Gomili, kjer se priključi ceste Ljutomer – Ormož. Vas na vzhodu meji na potok Šantavec in mejo s Hrvaško, na jugu na Lačaves, na zahodu pa Vuzmetince in na severu na vas Gomila.

Zemlja Koga je ilovnata in plodna, ustvarjena za gojenje trte. Tu so pridelana ena najboljših slovenskih vin. Domačini skrbijo tudi za sadovnjake, od gozdnih vrst pa najdemo gaber, bukev in hrast.

Arheološke najdbe v Kogu

V vasi so našli več kamnitih sekir in rimske novce, kar kaže na zelo zgodnjo poselitev teh krajev.

Foto: TIC Ormož

Največji klopotec na svetu

V vasi je cerkev Sv. Bolfenka in je bila leta 1688 zgrajena na mestu starejše kapele iz leta 1607. Cerkev so med letoma 1750 in 1811 povečali, leta 1929 pa obnovili. Ker je bila med drugo svetovno vojno delno porušena, je bila potrebna ponovne obnove.

Blizu Koga, v vasi Hermanci, so postavili največji klopotec na svetu, ki pa trenutno ne stoji. Vpisan je v Guinnesovo knjigo rekordov. Premer vetrnic ima 20,58 metra in tehta skoraj eno tono. A ob obisku teh krajev boste zagotovo videli kakšnega drugega, ki daje tem krajem tako značilno podobo.

Pojdite raziskovati tudi vzhodni del naše Slovenije. Navdušila vas bo z gostoljubjem, čisto naravo, in idiličnimi razgledi! Zagotovo si boste rekli: »Ne rabimo hoditi v Toskano, tu je še lepše.«

(Visited 660 times, 1 visits today)
Close