Avtor in foto: IF 6:27 pop TURIZEM

Izvir Rižane – oaza miru v zaledju obale

Na majhnem ozemlju Slovenije najdemo več kot petdeset rek in na desetine potokov. Enega izmed izvirov najdemo celo v bližini Obale.

Izvir dobrih štirinajst kilometrov dolge reke Rižane boste našli v globoki dolini pod kraškim robom, nedaleč stran od ceste proti Sočergi in mejnemu prehodu s Hrvaško.

Najbližji kraj je Bezovica. Reka Rižana je presenetljivo vodnata in ob njenih bregovih je nekoč delovalo več deset mlinov.

Izvir Rižane

Slikoviti izvir, v katerem se zbirajo vode iz širokega kraškega zaledja, je pomembno vodno zajetje obalne regije, zato je žal ograjen z mrežasto ograjo. Toda vseeno ga je vredno obiskati, saj je okolica s presenetljivo široko reko v senci visokih topolov in cipres prav idilična za postanek. Kraj so v daljni preteklosti poznali pod imenom Vzroček.

Nedaleč stran od izvira je nekoč delovalo priljubljeno gostišče in diskoteka, o čemer danes žal pričajo le zapuščene zgradbe. Sprehodite se lahko še do bližnje cerkvice Marijinega vnebovzetja. Po legendi naj bi se tu prikazovala Marija, zato so ji postavili cerkev, ki je v preteklosti privabila številne romarje.

Podajte se v labirint

Nedaleč stran je v travi s kamni označen labirint, ki naj bi služil za komunikacijo s stvarnikom. Predstavlja imitacijo labirinta iz francoske gotske katedrale Notre Dame de Chartres. Vzorec je nastal leta 1201 in je posvečen devici Mariji. Labirint je sestavljen iz dvanajstih krogov in enajstih poti. V njem je simbol križa in šest rož, ki predstavljajo ravni obstajanja.

(Visited 259 times, 1 visits today)
Close