Mobilna hiška za celoletno bivanje

25 februarja, 2020

Pri razvoju hiške houzEKO so se v koprskem inštitutu mOBILNO to go skupaj s partnerji zgledovali po ameriških hiškah na kolesih (Tiny House on Wheels), ki so se čez lužo močno uveljavile in prodirajo tudi v Evropo.

Po besedah Davida Kodarina, razvojnega direktorja na inštitutu je bil njihov cilj izdelati najbolj krožno (zeleno) hiško na trgu s spodbujanjem rabe naravnih materialov, zelenih tehnologij, udobnega minimalizma,  neposeganja v prostor in možnosti mobilnosti lastnega doma.

 

Status vozila

Hiška je postavljena na voznem podvozju, s čimer v skladu s prometnimi predpisi sodi v kategorijo vozil. Na novo lokacijo jo je mogoče premakniti z močnejšim avtomobilom. V hiški je suho stranišče, ki celoletno suho blato pretvarja v toplotno energijo. V kratkem bodo vanjo vgradili odprtokodne sisteme za kroženje vode znotraj enote, s čimer bo mogoče isto vodo pri prhanju nenehno filtrirati in znova uporabljati.

S hiškami želijo tudi nasprotovati nepremičninskemu trgu, ki družine dobesedno priklene v zelo dolgo dobo odplačevanja kredita. Obenem pa je danes med mladimi zelo cenjeno spoštovanje narave in zavzemanje za čim nižji ogljični odtis.

Hiško so razvili v sodelovanju z Arhitekturnim birojem Civilum iz Portoroža in Mizarstvom Kos z Velike Preske. V pomoč so jim bili tudi znanje in ideje študentov, ki so pri njih opravljali prakso v okviru programa Erasmus.

 

Zanimive za mlade, popotnike in starejše

Hiške so na trgu slabo leto. Zanje se zanimajo predvsem mladi pari, ki želijo živeti trajnostno, strastni popotniki, ki želijo svoj dom na več lokacijah, in starejše osebe, ki želijo hiške izrabljati za življenje v naravi.

David Kodarin pravi, da bodo hiške razvijali v smer ponujanja najbolj trajnih naravnih materialov, dodajanja zelenih tehnologij prihodnosti, spodbujanja arhitekture slovenskega porekla in ponujanja udobne pohištvene opreme za mikro okolja.

 

(Visited 640 times, 9 visits today)