5:38 pop REVIJA GOZD IN LES

Oljni premazi za zaščito izpostavljenih lesenih površin

V Teknosu izdelujejo tudi olja za zaščito lesa, ki je močno izpostavljen vremenskim vplivom: za lesene fasade, terase, nadstreške, vrtno pohištvo, ograje in lesena tla okoli bazenov. Razvijajo jih v smeri okoljske prijaznosti in učinkovitosti.

Olja za široko potrošnjo in profesionalno rabo

Med izdelki, ki so namenjeni za široko potrošnjo in profesionalno rabo, Gregor Sušnik, vodja prodaje v Teknosu, kot prvega omenja premaz na vodni osnovi Woodex Aqua Wood Oil. Mogoče ga je preprosto nanašati, je trajen, z njim pa les zaščitimo pred sivenjem. Je pa premaz treba obnavljati in vzdrževati, s čimer podaljšamo življenjsko dobo lesa, zlasti pri izdelkih iz macesna ali smreke. Olje je lahko brezbarvno ali niansirano v številne barvne tone.

Letos so predstavili tudi olje na vodni osnovi Woodex Bioleum, ki je 80-odstotno sestavljeno iz materiala; je obnovljiv, ne onesnažuje okolja in ga je mogoče ponovno uporabiti. Omenjeno olje se uporablja za vrtno pohištvo in terase.

Razvili so tudi vosek na vodni osnovi za notranje prostore – za stenske obloge, stropove in lesene dele, kjer je vidna tekstura lesa. Gre za premaz Hirsivaha, ki daje lesu naraven videz, površine pa je enostavno očistiti. Lahko je brezbarven, ali pa ga niansirajo v številne transparentne barvne tone. Ima prijeten vonj po vosku.

Ponujajo tudi tradicionalni oljni premaz Woodex Wood Oil, ki temelji na topilu. Na osnovi topil temelji tudi premaz za vrtno pohištvo Woodex Hardwood Oil.

Olja za industrijsko rabo

Industriji pa je namenjen njihov premaz Teknoshield 4015. Je na vodni osnovi, namenjen pa je za oljenje oken, opažnih desk in stenskih oblog, ki so izpostavljeni zunanjim vplivom.

Po besedah Gregorja Sušnika želijo tudi na področju naravnih olj kupce ozaveščati, na kakšen način negovati les in ga vzdrževati. V ta namen so razvili vzdrževalne sete iz skupine Rensa.

(Visited 563 times, 1 visits today)
Close