12:00 pop AKTUALNO

Podnebne spremembe in vreme vplivajo tudi na posodobitev vrtnarjenja

Vedno višja cena hrane in negotove razmere v družbi zagotovo pripomorejo k temu, da se ponovno vedno več ljudi odloča za pridelovanje hrane doma, saj si na ta način zagotovijo neko mero samozadostnosti.

Marsikaj se da pridelati tudi na majhni površini ali v loncih na balkonu stanovanja, večji vrt pa že lahko omogoča vsaj določeno mero samooskrbe. A kaj, ko v zadnjih letih ne le kmetovalcem, ampak tudi ljubiteljskim pridelovalcem zelenjave in sadja, zagode vreme. Tudi zato lahko po vrtovih vidimo vse več rešitev za zaščito in zalivanje, na njivah pa rastejo tudi rastlinjaki.

Ob ekstremnih pogojih je potrebna dodatna zaščita

Vrtnine je do neke mere seveda možno pridelati na vsakem kosu zemlje, če ga na to dobro pripravimo, ob vse pogostejših nepredvidljivih in ekstremnih vremenskih pojavih pa je koristno, če svoje rastline še dodatno zaščitimo. Močan dež, toča, pa tudi jutranja slana – ki nas še vedno lahko preseneti – imajo lahko znatne posledice tudi za bolj vzdržljive vrste pridelkov. Za zaščito svojih rastlin pred zunanjimi vplivi se lahko poslužimo različnih taktik.

Do neke mere si lahko pomagamo že z vrtno kopreno, ki pridelke zaščiti pred najhujšim. Uporabna je predvsem za rastline, ki jih sejemo na vrt že zgodaj spomladi in tiste, ki v zemlji ostanejo najdlje ter jih na ta način zavarujemo pred slano in prvo zmrzaljo. Na dolgi rok pa se je boljše poslužiti bolj trajnih rešitev.

Izbiro materialov prilagodimo glede na potrebe in namen

Za uspevanje rastlin tudi v vremensko manj ugodnih razmerah, se lahko odločimo za nakup rastlinjaka ali tople grede. Na ta način lažje zagotovimo stalen nivo temperature, ki spodbuja rast rastlin, zaščitimo vrt pred hudim vetrom, točo in zmrzaljo, preprečimo pa tudi direkten stik dežja z rastlinami, ki so na to bolj občutljive.

Rastlinjaki in tople grede so dandanes na voljo v različnih merah in izvedbah. Ogrodje je lahko kovinsko ali plastično, prekrito pa je lahko s plastificirano ali tekstilno ponjavo ali ploskvijo. Lahko prekrijejo le nekaj cvetličnih loncev ali pa tudi veliko vrtno površino. Pred nakupom je dobro točno preračunati in premeriti, kolikšno površino si želimo prekriti in kakšna izvedba nam najbolj ustreza. Rastlinjake lahko kupite tudi prek spleta.

Ob pravilni uporabi nam služi celo leto

Ob uporabi rastlinjaka si gojenje rastlin lahko zagotovimo skorajda čez vse leto. Z vrtnarjenjem lahko začnemo veliko bolj zgodaj in ga zavlečemo precej pozno v jesen, nekatere poljščine pa lahko ob primernih ukrepih pustimo tudi čez zimo. Če nameravamo rastlinjak uporabljati tudi v poletnem času, moramo biti pozorni na to, da ga lahko odpremo vsaj z dveh strani ter tako omogočimo prezračevanje, ki je v poletni vročini nujno, da se rastline ne pregrejejo.

(Visited 116 times, 2 visits today)
Close