4 slovenska mesta v drugi krog za naziv Evropska prestolnica kulture 2025

28 februarja, 2020

Ljubljana, Nova Gorica, Piran in Ptuj so se uvrstili v drugi krog razpisa za naziv Evropska prestolnica kulture za leto 2025 v Sloveniji (EPK 2025). Na razpis sta se poleg naštetih mest prijavila še Kranj in Lendava. Priporočilo za ožji izbor je pripravila skupina 12 neodvisnih strokovnjakov.

Leta 2025 bo Slovenija tako že drugič prispevala mesto, ki bo nosilo prestižni naslov evropske prestolnice kulture. Ta naziv je že pripadal Mariboru, ki je nato s partnerskimi mesti – Mursko Soboto, Novim mestom, Ptujem, Slovenj Gradcem in Velenjem – kulturno obarval celotno leto 2012. Druga evropska prestolnica kulture v letu 2025 bo tudi eno od nemških mest.

Hrvaška Reka in irski Galway trenutni evropski prestolnici kulture
Elefsina (Grčija), Temišvar (Romunija) in Novi Sad (Srbija) bodo imeli ta naziv leta 2021, Kaunas (Litva) in Esch-sur-Alzette (Luksemburg) leta 2022, Veszprém (Madžarska) leta 2023, Tartu (Estonija), Bad Ischl (Avstrija) in Bodo (Norveška) pa leta 2024.

Naziv velika priložnost za mesto in regijo

Evropska prestolnica kulture je danes med najbolj prepoznavnimi pobudami na področju kulture v Evropi. Mesta so izbrana na podlagi kulturnega programa, ki mora imeti izrazit evropski vidik, spodbujati udeležbo in dejavno udejstvovanje prebivalcev ter prispevati k dolgoročnemu razvoju mesta in okoliških regij. Naziv ne vpliva le na kulturno, temveč tudi na socialno in gospodarsko življenje mesta in regije.

Vir: Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji

Nazaj na kategorijo obcine.
(Visited 194 times, 2 visits today)