Nova Gorica – kandidatka za Evropsko prestolnico kulture

22 januarja, 2020
Igor Fabjan

Evropska prestolnica kulture (EPK) je naziv, ki ga Evropska unija vsako leto podeljuje dvema mestoma v dveh državah. Pobudnica za proglasitev EPK je bila leta 1985 grška umetnica in tedanja ministrica za kulturo Melina Mercouri. Leta 2025 bosta Evropski prestolnici kulture (EPK) gostili Slovenija in Nemčija, Nova Gorica pa je ena do šestih slovenskih kandidatk, poleg Ljubljane, Kranja, Pirana, Lendave in Ptuja.

Vesna Humar, koordinatorica kandidature Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za EPK 2025 je povedala, da je zamisel o kandidaturi med ustvarjalci v regiji dozorela že pred časom in priprave prijave so se začele leta 2018, ko je bil objavljen prvi javni poziv za predloge projektov. Od samega začetka je Nova Gorica v kandidaturo vključila severnoprimorske občine vse do Bovca in sosednje italijansko mesto Gorica. Urbano tkivo obeh mest je namreč tako tesno povezano, da bi bila kandidatura brez Gorice nesmiselna.

“Geslo naše kandidature je GO! Borderless (dobesedno “gremo brezmejno”), pri čemer je GO tudi okrajšava za Goriško. EPK vidimo predvsem kot priložnost za celosten razvoj regije in korak proti naši ambiciji, da z Gorico ustvarimo prvo evropsko čezmejno mesto. Novo Gorico in Gorico EPK postavlja v središče Evrope,” je povedala sogovornica.

Njihova prijava je tesno povezana z drugimi razvojnimi dokumenti v obeh mestih ter zastavlja ambiciozen umetniški program, v katerega je umetniška vodja kandidature mag. Neda Rusjan Bric vključila tako mednarodno uveljavljene umetnike kot lokalne ustvarjalce. Osrednji del novogoriške EPK je obnova in nadgradnja Trga Evrope, čez katerega je nekoč tekla bodeča žica, danes pa je simbol sožitja in sodelovanja. Pomemben del tega projekta je gradnja kulturnega središča, ki bo stalo na meji in bo imelo svoje temelje v dveh državah.

Predstavitve kandidatur mednarodni komisiji bodo konec februarja

Kmalu po tem se bo komisija odločila, katera mesta bodo napredovala v drugi krog izbora. Dokončno odločitev je pričakovati v začetku leta 2021. O finančnem prispevku države med vlado in mesti kandidati komunikacija že teče. Ker je EPK prestižen naziv in pomemben projekt, ne le za mesta, temveč tudi za Republiko Slovenijo in njen ugled v mednarodni skupnosti, v Novi Gorici pričakujejo, da bo kreativen dialog pripeljal do finančnih dogovorov, ki bodo omogočili kakovostno izpeljavo projekta EPK.

 

Nazaj na kategorijo obcine.
(Visited 144 times, 1 visits today)