Avtor vb; foto: 24K-Production - stock.adobe.com 11:58 dop AKTUALNO

Zakaj so pri nas prepovedali pijačo, ki je v kratkem postala zelo popularna?

Inšpekcija UVHVVR je na podlagi prijav izvedla nadzore nad pijačami Prime.

Ugotovljeno je bilo, da se v prometu nahajata dve različici pijače Prime, in sicer hidracijski napitki brez kofeina ter energijski napitki s kofeinom.

Naknaden natančen pregled sestavin je pokazal, da energijska pijača Prime vsebuje sestavino L- teanin, ki ni dovoljena v brezalkoholnih pijačah, zato je bila izrečena prepoved prometa, pravi Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pri Upravi za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), ki je na podlagi vprašanj potrošnikov in prijave Zveze potrošnikov Slovenije uvedla inšpekcijski nadzor.

Ministrstvo za zdravje (Direktorat za javno zdravje) ter UVHVVR sta zaprosila Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) za oceno tveganja: “Iz posredovane dokumentacije je razvidno, da ocenjena izpostavljenost kofeinu preko uživanja energijskih pijač Prime kaže na obstoj verjetnosti škodljivih učinkov na zdravje obravnavanih populacijskih skupin, zato energijske pijače Prime glede vsebnosti kofeina predstavljajo tveganje za zdravje otrok in mladostnikov. Dostopnost do obravnavanih izdelkov je verjetna.”

L-teanin v EU ne sodi v brezalkoholno pijačo

V inšpekcijskem nadzoru je bilo identificiranih več uvoznikov oziroma distributerjev navedene pijače,  zbrani in pregledani so bili podatki o različicah pijač v prometu, pregledane so bile tudi navedbe na deklaracijah in spremni dokumentaciji. V primeru, ko napitki niso bili označeni s slovensko deklaracijo, je Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin začasno prepovedala promet, do odprave nepravilnosti. Ob natančnem pregledu sestave energijske pijače je bilo ugotovljeno, da je prisotna sestavina L-teanin, ki v Evropski uniji (EU) ni dovoljena v brezalkoholnih pijačah, je pa dovoljena v drugih živilih. Tako je bila izrečena prepoved prometa. 

Ob zadnjih nadzorih so inšpektorji UVHVVR ugotovili, da izvajalci dejavnosti ne tržijo več energijskih pijač s kofeinom, temveč le hidracijske pijače blagovne znamke Prime, ki kofeina ne vsebujejo, prav tako ne sestavine L-teanin.

“Energijske pijače morajo biti opremljene z opozorili, da pijača zaradi visoke vsebnosti kofeina ni primerna za otroke in mlajše osebe. Ta opozorila morajo potrošniki upoštevati,” poudarjajo. Več informacij o učinkih energijskih pijač na otroke in mladostnike pa tule.

Ob tem inšpekcija znova poudarja tudi pomembno vlogo staršev, vzgojiteljev in drugih pri izobraževanju in informiranju otrok o produktih, ki so škodljivi za njihovo zdravje in razvoj.

(Visited 127 times, 4 visits today)
Close