10:59 dop AKTUALNO

Strokovnjaki odločno: Energijske pijače neprimerne za otroke in mladostnike

Trg energijskih pijač je eden najhitreje rastočih na svetu. Po podatkih Inštituta za nutricionistiko je prodaja v Sloveniji med letoma 2011 in 2019 narasla za približno 50 %.

Zveza potrošnikov Slovenije je pod drobnogled vzela energijske pijače in prepričani so, da je v javnosti premalo izpostavljeno tveganje, povezano s sestavinami energijskih pijač in možnostjo škodljivih posledic za zdravje.

Zakaj so energijske pijače tako priljubljene?

“Skrivnost” energijskih pijač je v kombinaciji sladkorja, ki zagotavlja energijo, in kofeina, ki spodbuja delovanje centralnega živčnega sistema, poveča pozornost in zmanjša zaspanost. Zaradi vsega naštetega so energijske pijače zelo privlačne za mlade.

Energijske pijače uživamo, kadar potrebujemo energijo, denimo ob športni aktivnosti ali kadar ne želimo zaspati, a ravno v teh primerih ima lahko uživanje večjih količin najbolj neželene posledice.

Energijske pijače niso primerne za otroke

Glavna sestavina energijskih pijač je kofein, ki v zmernih količinah ni škodljiv, vendar ga predvsem otroci in mladostniki kaj hitro zaužijejo preveč. Energijske pijače ga vsebujejo od 21 do 32 mg na 100 ml.

Po podatkih Evropske agencije za varno hrano (EFSA) je največji še varen vnos kofeina za otroke in mladostnike 3 mg/kg telesne mase, kar pomeni, da ga 25-kilogramski otrok (okoli 8 let) že skoraj preseže z eno pločevinko (250 ml).

Kaj se zgodi po zaužitju?

Ob zaužitju kofeina se po vrsti kemičnih procesov v možganih začne sproščati hormon adrenalin, ki povzroči razširitev dihalnih poti, pospeši srčni utrip in pretok krvi skozi mišice, zviša krvni tlak in količino sladkorja v krvi ter napne mišice.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) lahko uživanje energijskih pijač ob večjih telesnih naporih povzroči srčne aritmije ali celo hujše zaplete delovanja srčne mišice. Poleg tega kofein v možganih blokira delovanje adenozina, kar omogoča budnost in večjo zbranost. Po prenehanju delovanja adrenalina pa nastopita utrujenost in depresija. Takšno ohranjanje telesa v neprestani pripravljenosti lahko dolgoročno povzroči razdražljivost in občutljivost ter motnje spanja. Ob dolgotrajnem uživanju se lahko na kofein razvije toleranca, zato ga moramo za enak učinek zaužiti vedno več.

Slovenski osnovnošolci uživajo energijske pijače

Informacije staršev in osnovnošolskih učiteljev potrjujejo, da tudi v Sloveniji te pijače vedno pogosteje uživajo mladostniki in celo otroci, kar je pokazala tudi anketa med ljubljanskimi osnovnošolci (7., 8. in 9. razred).

Izmed 280 osnovnošolcev jih 61 % uživa energijske pijače. Največkrat po pouku s prijatelji (36 %), na izletu (28 %) ali doma (24 %). Zadnji odgovor je še posebej skrb vzbujajoč, saj nakazuje, da imajo otroci te pijače na voljo v domačem hladilniku, kjer si jih preprosto postrežejo z vednostjo staršev. Skrb vzbujajoči so tudi odgovori, ki so jih učenci navedli pod možnostjo »drugo«, in sicer so zapisali, da energijsko pijačo uživajo pred/med treningi in tekmami oziroma ukvarjanjem s športom.

Še več koristnih informacij o energijskih pijačah najdete tukaj.

Vir: ZPS

(Visited 250 times, 1 visits today)
Close