Avtor BR 11:48 dop AKTUALNO

Kaj se dogaja s položnicami za elektriko v energetsko samooskrbni vasi Zavrate?

Zavrate, majhna vas v občini Radeče je avgusta lani postala prva energetsko samooskrbna vas v Sloveniji in trajnostni vzor, ki temelji na povezovanju lokalne skupnosti in napredne tehnologije za okolju prijaznejšo prihodnost.

Ideja za samooskrbno vas Zavrate se je rodila pri Gregorju Novaku, solastniku skupine SONCE in direktorju SunContracta, na pobudo domačina Petra Zajca, ki je ponudil svoje strehe na vseh objektih za postavitev sončnih elektrarn.

V energetsko skupnost Zavrate je vključenih vseh sedem gospodinjstev, ki so aktivni porabniki energije.

Cena elektrike se v Zavratah ni zvišala

Poklicali smo v Zavrate in povprašali gospoda Petra Zajca, za koliko se jim je v vasi zvišala cena elektrike v zadnjih mesecih. Z veseljem nam je povedal, da se znesek na položnici ni zvišal. Dodal je še, da bodo letos postavili še dodatno sončno elektrarno na strehi kozolca.

Vse več zanimanja za samooskrbne skupnosti

Medtem pa se povpraševanje po samooskrbnih skupnostih občutno povečuje. V podjetju SONCE energija so nam povedali, da imajo ta hip že podpisanih več deset pogodb za tovrstne samooskrbne skupnosti.

Hkrati pa dodajo, da si v naslednjih 10 letih želijo vse strehe v vaseh in mestih pokrili s sončnimi elektrarnami in jim tako zagotovili samooskrbnost. Skupina SONCE namerava investirati skupaj s svojimi porabniki 1,6 milijarde EUR v samooskrbne OVE skupnosti, kar bo zadoščalo za 160.000 gospodinjstev.

(Visited 444 times, 1 visits today)
Close