11:14 dop ZANIMIVO

Kako ponovno uporabiti neužitne ostanke živil?

Včeraj je bil dan brez zavržene hrane in tu so ideje, kako ponovno uporabiti neužitne ostanke živil

Prehranjevalne navade so se spremenile, z njimi pa tudi rešitve za manj zavržkov. Slovenski Dan brez zavržene hrane je že drugo leto zapored potekal 24. aprila.

Ekologi brez meja so se v občini Škofja Loka posvečali raziskovanju problematike zavržene hrane. Rezultati enotedenskega dnevnega spremljanja navad 2-, 4- in 6-članskih gospodinjstev, ki so vsa zavrgla zanemarljivo količino hrane, kažejo nove trende, ki lahko pripomorejo k manj zavržkom.

Skupni imenovalec spremljanih družin je navada, da vsak član poseže po hrani, ki mu ustreza in kadar mu ustreza. Pri tem imajo vedno v mislih tudi ostanke preteklih obrokov in viške živil, ki bi jih bilo treba čim prej zaužiti in jih uporabljajo na različne načine v različnih obrokih. Družine posegajo po hrani z lastnega vrta in lokalno pridelani hrani, ki je sicer dražja, a jo tako bolj cenijo. Spremljanje navad je pokazalo, da se je včasih najboljše preprosto odreči živilom, ki jih pogosto zavržemo npr. jogurtu. So imela pa vsa gospodinjstva še nekaj priložnosti za izboljšave na področju ponovne uporabe neužitnih ostankov živil.

Ideje in nasveti za ponovno uporabo neužitnih ostankov hrane

• Olupke citrusov lahko v zimskem času postavimo na radiator in odišavijo nam prostor. Olupke lahko uporabimo tudi za pripravo domačega čistila, za 2 tedna jih namočimo v alkoholni kis in nato pripravimo mešanico z vodo v razmerju 50:50.
• Kavna usedlina nam lahko pomaga skriti praske na pohištvu, obogatiti kompost in se znebiti neprijetnih vonjav. Prav tako so ostanki kave odlična surovina za pripravo domačega pilinga in gnojila (2 skodelici usedlin zmešamo s petimi litri vode in pustimo stati).
• Bananini olupki lahko uporabimo kot naravno gnojilo. Olupek postavimo pod lonček z rastlino (še posebej bodo navdušene orhideje) in jo zalivamo kot običajno. Poleg tega lahko pred zadnjo postajo v bioloških odpadkih olupke izkoristimo še za negovanje usnjenih izdelkov – čevlji bodo kot novi.
• Jajčne lupine so odličen vir mineralov, ki jih rastline potrebujejo za rast, zato jih ne zavrzimo, ampak zmeljimo na čim bolj drobne koščke in dodamo v zemljo. Zmlete lupine odganjajo tudi polže. Uporabne so tudi kot pripomoček pri čiščenju težko dostopnih delov steklenic, vaz itd.
• Čajne vrečke so uporabne za čiščenje temnejših lesenih površin in pohištva. 5-10 čajnih vrečk zmešamo s tremi litri vode in mešanico uporabimo za čiščenje. Uporabne so tudi kot loščilo za čevlje in odstranjevanje neprijetnega vonja rok.
• Olupki ostalih vrst sadja in zelenjave – zelene odrezke zelenjave shranimo in uporabimo za pripravo domače jušne osnove. Olupke čebule lahko v velikonočnem času uporabimo za barvanje pirhov. Olupke jabolk in krompirja lahko uporabimo za pripravo domačega in bolj zdravega čipsa (pri 200 stopinjah Celzija pečemo do zlato rjave barve), olupke jabolk in breskev pa lahko ponovno uporabimo tudi za pripravo marmelade.

Vir: EBM

(Visited 136 times, 1 visits today)
Close