2:40 pop AKTUALNO

Lani med najbolj nevarnimi izdelki motorna vozila, igrače in maske

Evropska komisija je pred dnevi objavila letno poročilo o sistemu Safety Gate.

Na vrhu letošnjega seznama nevarnih neživilskih proizvodov so motorna vozila in igrače. V povezavi s pandemijo COVID-19 znaten del prijavljenih proizvodov še vedno predstavlja zaščitna oprema, kot so obrazne maske.

Glede na preusmeritev potrošnje k spletnim nakupovalnim platformam se razvijajo tudi novi instrumenti za boljšo zaščito potrošnikov, ki kupujejo prek spleta, in umik nevarnih proizvodov s trga. V skladu s tema ciljema Komisija danes uvaja tudi novo orodje za elektronski nadzor, imenovano „spletni pajek“, ki bo nacionalnim organom v pomoč pri odkrivanju spletnih ponudb nevarnih proizvodov, prijavljenih v sistemu Safety Gate. To je sistem EU za hitro obveščanje o nevarnih neživilskih proizvodih. Poročilo zajema obvestila, prejeta v letu 2021, in ukrepe, ki so jih sprejeli nacionalni organi.

Glavne ugotovitve poročila: nevarne igrače

V letu 2021 so si organi iz držav, ki sodelujejo v omrežju Safety Gate, prek sistema izmenjali 2 142 obvestil. Največ obvestil je bilo prvič doslej izdanih v kategoriji „motorna vozila“, sledijo pa „igrače“ ter „električne naprave in oprema“.

Kar zadeva motorna vozila, so se sprejeti ukrepi večinoma nanašali na odpoklic po odkritju tehničnih težav, medtem ko so se pri igračah osredotočili na prisotnost nevarnih kemikalij in gumbaste baterije. Poleg tega so bile najpogostejše težave pri električnih napravah in opremi povezane z izpostavljenostjo delov pod napetostjo in težavami s pregrevanjem.

Glede na nadaljevanje pandemije so nadzorni ukrepi vključevali vrsto proizvodov, povezanih s COVID-19. Veliko obvestil se je nanašalo na zaščitno opremo s poudarkom predvsem na zaščitnih maskah.

Pet najpogostejših sporočenih tveganj so bile telesne poškodbe, kemikalije, ogenj, nevarnost zadušitve in električni udari.

Vir: Evropska komisija

(Visited 102 times, 1 visits today)
Close