Avtor IF 7:50 dop ZANIMIVO

Poznate to rastlino, ki ni videti užitna, je pa okusna in celo zdravilna?

Mehki osat je trajnica s krepko koreniko in pritlično listno rozeto. Listi obdajajo debelo enojno steblo.

Mehki osat ima pecljate in suličaste spodnje liste, višje postajajo večji in so deljeni v roglje ter postajajo mehko trnati. Cvetovi so bledorumeni.

Mehki osat (Cirsium oleraceum) zraste poldrugi meter visoko in na prvi pogled ni videti, da bi bil lahko užitna rastlina. In to celo zelo okusna! Nekoč so ga uporabljali predvsem za krmo prašičem, danes pa je vse bolj cenjen tudi v kulinariki.

Uspeva marsikje, najbolje pa na bolj vlažnih in senčnih travnikih. Pri nas raste več kot deset vrst osatov. Prav vsi so užitni a zaradi bodečih trnov so mnogi manj primerni za uživanje. Pri nekaterih vrstah so užitni tudi koški cvetov, ki po okusu spominjajo na oreščke.

Ko odcveti, listi niso več primerni za prehrano, saj postanejo trdi, trpki in bodeči. Tako mlade liste in stebla nabiramo nekje od aprila do konca junija.

Mehki osat je dobrodošel v kuhinji in kot zdravilo

Mehki osat je uporaben predvsem za pripravo juh in omak, pri čemer lahko uporabimo tudi olupljene peclje večjih listov. Listi so primerni za pripravo v solati, zaradi velikosti pa jih lahko s pridom uporabimo za zavijanje različnih nadevov. Za slednje lahko pripravimo začinjeno skuto z zelišči, kremo iz različnih zmletih oreščkov, zaseko, kuhan riž ali fižol in druge stročnice.

Mehki osat vsebuje pestro paleto vitaminov, rudnine, grenčine. Deluje tudi zdravilno, saj pospešuje presnovo ter spodbuja delovanje jeter.

(Visited 460 times, 6 visits today)
Close