Avtor IF; foto: shutterstock.com 1:59 pop ZANIMIVO

Poznate to strupeno rastlino, ki spominja na užitne gozdne sadeže?

Volčje jagode boste najpogosteje našli med podrastjem vlažnih listnaih gozdov. Rastlina je poznana tudi pod imenom kačja jagoda, hudoglidje in hudičevo oko, saj so rastlino povezovali s hudobnimi silami.

Volčja jagoda (Paris quadrifolia) je do 40 centmetrov visoka zelnata trajnica z dolgo koreniko in pokončnim steblom na katerem se razvijejo štirje ovalni listi.

Rastlina oblikuje en sam cvet zelene barve, ki raste na vrhu stebla. Cvet ima neprijeten vonj, ki privablja glavne opraševalce – muhe. Plod je do centimeter velika okrogla modrikasto črna jagoda, ki vsebuje veliko semen.

Privlačni plodovi lahko koga zavedejo in jih zamenja za borovnice. Toda, ker so slabega okusa, jih večina izpljune in do zastrupitev prihaja redko. Zastrupitev se sicer kaže s slabostjo, bruhanjem, diarejo, glavobolom in motnjami vida.

Homeopatsko zdravilo

Čeprav je strupena, so volčjo jagodo v ljudskem zdravilstvu uporabljali za zdravljenje revmatičnih težav, putike in krčev prebavil, ter glavobola. V srednjem veku je veljala za afrodiziak in celo za protistrup pri nekaterih vrstah zastrupitev.

V homeopatiji uporabljajo pripravek iz sveže volčje jagode za zdravljenje glavobola, pri bolečinah v živcih in hrbtu. Zdravilo pomaga tudi pri napihnjenosti, težavah z izločanjem vode in pri vnetju očesne veznice ter zeleni mreni.

Zdravila, ki vsebujejo izvlečke volčje jagode je potrebno uporabljali zelo previdno in pod nadzorom izkušenega zdravilca.  Preveliki odmerki namreč lahko povzročijo močno zastrupitev in celo smrt.

Rastlina je strupena tudi za živali in jagode so včasih uporabljali za ribolov.

(Visited 312 times, 2 visits today)
Close