Avtor IF; foto: shutterstock.com 12:08 pop ZANIMIVO

Strupene rastline: Volčja češnja s sladkimi, a zelo strupenimi plodovi

Posledica strupov v rastlini je lahko blaznost, zato so ji pravili tudi norica. Kljub strupenosti so ljudje volčjo češnjo uporabljali že od antike.

Volčja češnja (Atropa belladonna) je visoka zelnjata trajnica, katere listi in plodovi so zelo strupeni.

Rastlina iz družine razhudnikov med drugim vsebuje strupena alkaloida skopolamin in atropin, ki v večjem odmerku lahko povzročita smrt zaradi blokade dihanja.

Zaradi sladkih plodov posebej nevarna za otroke

Volčja češnja uspeva predvsem na gozdnih obronkih in posekah. V višino zraste poldrugi meter visoko. Listi so ovalni in suličasti proti vrhu. Temno škrlatni cvetovi se razvijajo od junija do septembra, bleščeči črni plodovi pa spominjajo na majhne češnje.

Zanimivo je, da so plodovi sladki, kar je lahko še posebno nevarno za radovedne otroke! Že štiri črne jagode lahko povzročijo smrt v 14-ih urah!

Znaki zastrupitve so: vznemirjenost in nemir, izsušitev sluznice, pordelost obraza, razširjene zenice, pospešen srčni utrip, halucinacije in nezavest.

Čarovniško mazilo in ljudsko zdravilo

V srednjem veku je bila volčja češnja ena izmed sestavin čarovniških mazil, ki so nanešena na kožo povzročila blodnje.

Kljub strupenosti volčja češnja v majhnih odmerkih lahko deluje zdravilno zato je sestavina nekaterih zdravil, predvsem homeopatskih. Ta so namenjena sproščanju krčev v predelu želodčno črevesnega trakta, sečil in bronhijev, pomagajo pa tudi pri lajšanju nenadnih močnih bolečin..

Volčjo češnjo so uporabljali tudi v ljudskem zdravilstvu, a zelo previdno. Največkrat kot kadilo za lajšanje astmatičnih težav.

Znanstveno ime belladonna (lepa ženska) se nanaša na uporabo soka iz jagod volčje češnje. Ženske so ga nakapljale v oči, kar je povzročilo razširitev zenic, njihove oči pa so po tedanjih merilih lepote postale privlačnejše.

Našo serijo o strupenih rastlinah lahko spremljate tule.

(Visited 239 times, 12 visits today)
Close