Avtor in foto: IF 1:02 pop ZANIMIVO

Po hrano v gozd in na travnik – nabiranje rastlin s Katjo Rebolj

Nabiralništvo, ena najstarejših človeških dejavnosti, lahko predstavlja pomemben del samooskrbe, še posebno, če ne premoremo svojega vrta.

Zadnja leta se z nabiranjem samoniklih rastlin in plodov v naravi ukvarja vedno več Slovencev. Ne le z nabiranjem najbolj poznanega regrata! Naravna zakladnica ponuja prav pestro paleto užitnih rastlin, s katerimi pa se je potrebno dobro spoznati, da lahko izkoristimo njihove prednosti.

Nabiralniška delavnica v naravi

Bodisi s pomočjo družinskih članov ali znancev, ki imajo z nabiralništvom izkušnje ali pa s pomočjo literature in svetovnega spleta. Odlično alternativo omenjenemu pa predstavljajo nabiralniške delavnice.

Na njih hitro in iz prave roke pridobimo dragocene izkušnje, ki nam pomagajo razširiti znanje obenem pa lahko informacije preprečijo, da bi na naš krožnik zašle strupene, celo smrtno nevarne rastline.

Spoznajmo užitne in tudi strupene rastline

Ena izmed vedno bolj znanih nabiralk, ki pri nas vodi tudi delavnice v naravi, je Katja Rebolj. Po izobrazbi je doktorica biokemije in molekularne biologije, kar ji pomaga pri razumevanju delovanja učinkovin v posameznih rastlinah. Pod njenim skrbnim vodstvom boste na travniku in v gozdu hitro spoznali presenetljivo pestro število užitnih (hmelj, čemaž, penuša, krompirjevka …) pa tudi strupenih rastlin, seveda odvisno od sezone.

Udeležence preseneti še z okusnimi prigrizki, seveda narejenimi iz v naravni nabranih rastlin.

Nabiranje kot nova kariera

Katja je običajno delovno mesto pred leti zamenjala za raziskovanje užitnih samoniklih rastlin. Leta 2015 je trg popestrila s cvetličnimi piškoti Rožma, narejenimi z dodatki v obliki cvetov zlate rozge, dobre misli, rožmarina in melise. Sledilo je nadaljnje raziskovanje v kulinariki in sodelovanje z znanimi slovenskimi kuharji. Kot pričakovana nadgradnja je nastala še knjiga o divjih rastlinah Narava vedno zmaga. V njej je predstavljenih 40 samoniklih rastlin ter več kot 70 receptov, tudi izpod peresa znanih kuharjev.

Več o Katjinih delavnicah in užitnih divjih rastlinah lahko najdete na spletnem naslovu katjarebolj.com

(Visited 400 times, 7 visits today)
Close