Avtor IF 2:27 pop ZANIMIVO

Gozdni regrat, imenovan tudi smrdljivka, je v resnici okusna priloga

Krompirjevka ali gozdni regrat je prav privlačna, a po krivici slabo poznana užitna rastlina. Zaradi prijetnega okusa je uporabna tako v solati, kot dodatek različnim jedem: presna v jogurtovih omaka, kuhana ali popražena zraven krompirja.

Listi krompirjevke so podobni regratu, ki ga poznamo s travnikov. Pravzaprav je rastlino še enostavneje spoznati, saj so listi bolj enakomerno nazobčani in v gozdu opazni že od daleč. Svetlo zeleni listi so dolgi do 15 centimetrov in razporejeni v rozeto.

Cvetovi na dolgih pecljih so živo rumeni a manjši in ne tako polni kot pri regratu. Gozdni regrat cveti od aprila do avgusta. Užitni so tako cvetovi kot listi.

Slednje nabiramo vse od zgodnje pomladi pa do pozne jeseni. So mehkejši od regratovih in ne grenijo. Ljudsko ime je nastalo, ker raste v gozdovih, pretežno bukovih in mešanih. Odgovarja ji senčno in vlažno rastišče.

Smrdljivka ki ne smrdi

Gozdni regrat ima precej bolj neprijazno botanično ime – navadna smrdljivka (Aposeris foetida). Toda brez skrbi, saj nima neprijetnega vonja. Ta še najbolj spominja na moko ali kuhan krompir, zato je rastlina znana tudi pod imenom krompirjevka.

Foto: IF

Krompirjevka je bogat vir bioaktivnih snovi, ki so pomembne za pravilno delovanje in zaščito našega organizma. Vsebuje tudi nekajkrat več več vitaminov in mineralov kot marsikatera gojena zelenjava, predvsem vitamina C in E. Grenčine pomagajo prebavi, koristne so tudi za krepitev delovanja žolčnika in jeter, pospešujejo izločanje vode in čiščenje telesa.

 

 

(Visited 929 times, 10 visits today)
Close