Avtor Igor Fabjan 9:00 dop ZANIMIVO

Začenja se sezona čemaža: odločilen je vonj po česnu!

Vsako leto se pri nas nekaj ljudi zastrupi, zato je dobro poznavanje čemaža zelo pomembno! Najpogosteje pride do zamenjave z jesenskim podleskom in čmeriko, saj uspevata na podobnih rastiščih.

Priljubljena užitna divja rastlina je uporabna za solate, namaze juhe in še kaj. Pravijo mu tudi divji česen – zaradi izrazitega okusa in česnovega vonja ter podobnih sestavin (železo, žveplo, adenozin). Vonj je odločilen pri prepoznavanju rastline, ki jo je žal mogoče tudi zamenjati s kakšno podobno, a strupeno!

Vonj je odločilen

Čemaž uspeva na velikih površinah in ga vonjamo že od daleč. Nevarno je, če trgamo cele šope čemaževih listov, saj je lahko vmes kakšna podobna rastlina. Najbolje je, da trgamo posamezne liste. Ti rastejo samostojno, obenem pa so prepoznavni po močnem vonju. Ko čemaž dobi še bele popke in cvetove, ga je težko zamenjati z drugo rastlino. Po cvetenju listi čemaža kmalu propadejo, večinoma do konca maja.

Foto: Igor Fabjan

Foto: Igor Fabjan

Če čemaža ne poznate dovolj dobro, ga raje ne nabirajte! Pa tudi izkušeni nabiralci naj bodo previdni in dobro preverijo vsako utrgano rastlino.

Jesenski podlesek smrtno nevaren

Čemažu je podoben jesenski podlesek – njegovi listi so temnejši, mesnati, enakomerno široki in suličasti. Razlika je tudi v čebulici, saj je čemaževa bela, podleskova pa temna in debelejša. Najmočnejši strup, ki ga vsebuje je kolhicin, ki po zaužitju v nekaj urah povzroči prebavne težave, zastrupitev pa je lahko smrtna.

herbstzeitlose-1694294_640

Podobni, a strupeni tudi bela čmerika in šmarnica

Podobna rastlina je še bela čmerika, ki pa ima večje liste in ti so na steblu sprijeti. Čemažu je podobna tudi šmarnica, ki je ravno tako strupena. Običajno ne raste na istih rastiščih in odžene pozneje.

lily-of-the-valley-2327352_640

 

(Visited 333 times, 1 visits today)
Close