8:00 dop TURIZEM

Kozjanski park prejel mednarodno nagrado UNESCO

Kozjanski park je prejemnik mednarodne nagrade Melina Mercouri, ki se pod okriljem Unesca podeljuje na področju varstva in upravljanja kulturnih krajin – letos prvič Sloveniji. V ponedeljek jo bodo v Parizu prevzele njegove predstavnice.

Unesco poziv za nominacijo za nagrado razpisuje vsaki dve leti in letos spomladi so nominacijo zanjo oddali tudi v Kozjanskem parku. Po besedah direktorice parka Mojce Kunst so tudi s tem dejanjem želeli opomniti na 40-letnico Kozjanskega regijskega parka in njihovega odgovornega odnosa do naravnih in kulturnih vrednot ter tkanje pomembnih niti s prebivalci in ustanovami znotraj prostora parka. Nad prijavo na natečaj sta bdeli krajinska arhitektka Vesna Zakonjšek in geografinja Barbara Ploštajner, ki sta pripravili tudi vso zahtevano razpisno dokumentacijo. »Nagrado dojemamo kot priznanje, da smo 40 let sestavljali pravilne odločitve, aktivnosti, dejanja, kar so opazili tudi v Parizu na sedežu Unesca,« ponosno pove Zakonjškova ter dodaja, da so v procesu prijavljanja na natečaj intenzivno sodelovali s konservatorko Andrejo Mihelčič Koželj iz Območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Celje.

Kot so zapisali podeljevalci nagrade, v Kozjanskem parku upravljajo z izjemnim območjem v Sloveniji, ki obsega skupaj 314 enot nepremične kulturne dediščine in 66 naravnih vrednot.

Vir: Kozjanski park

(Visited 226 times, 2 visits today)
Close