4:51 pop REVIJA GOZD IN LES

Tudi v času pandemije povečujejo izvoz

Družba Lajka d. o. o., katere glavna dejavnost je trgovanje z lesom, izvaža pa predvsem na azijske trge, v sedanjih negotovih časih krepi svoje poslovanje.

Lajka, d. o. o., iz Pameč pri Slovenj Gradcu, je bila ustanovljena leta 2010. Ukvarja se s številnimi dejavnostmi. Ključna je trgovina z lesom, ki ga prodajajo predvsem na azijskih trgih (Kitajska, Malezija, Japonska, Vietnam), počasi pa krepijo prisotnost tudi v Evropi (Nemčija). Njihovi letni prihodki so lani presegli 15 milijonov evrov – 90 odstotkov so jih ustvarili z izvozom. Trenutno zaposlujejo 30 ljudi.

 

Krepijo domačo lesnopredelovalno dejavnost

»Usmerjeni smo predvsem na odkup lesa, neposredno prodajo okroglega lesa, v zadnjih dveh letih povečujemo izvoz rezanega lesa. Lani smo začeli nove projekte, ki vključujejo slovenske žage in posledično povečanje deleža izvoza rezanega lesa na tuje trge. V novem obdobju (2020/21), želimo k sodelovanju povabiti čim več slovenskih žag in s tem pomagati obuditi domače gospodarstvo na področju tega segmenta, ki ga trenutno obvladujejo avstrijske žage,« razlaga direktor David Gros.

»Leto 2020 bo nad pričakovanji in glede na trenutne informacije iz strani naših kupcev, ni bojazni za naprej,« pravi David Gros, direktor družbe Lajka, d. o. o.

Prednosti: lasten informacijski sistem in velik kupec na Kitajskem

Sogovornik konkurenčne prednosti podjetja, ki ga vodi, vidi v informacijskem sistemu, ki so ga razvili sami, z njegovo pomočjo pa imajo njihove stranke 24-urni dostop do vseh podatkov o nabavi in dokumentaciji ter do fotografij lesa. »S tem lahko vedno spremljajo pot lesa, dokumenti in fotografije so vedno na voljo. Nabava je centralizirana, pri čemer 90 odstotkov celotne nabave teče prek naših skladišč in je s tem vedno pod nadzorom naših prevzemnikov,« razlaga David Gros.

Kot ključno prednost pa izpostavlja podpisano pogodbo z glavnim uvoznikom lesa na Kitajskem, ki je v državni lasti, njegovo vodenje pa poteka prek državnega sistema, kar zagotavlja stabilne nabave in zajamčena plačila. »Smo njihov partner na področju nabave lesa v osrednji Evropi, kar nam daje pri nabavi dosti večjo moč, kot če bi bili usmerjeni samo na slovenski trg,« razlaga sogovornik.

Sedanjost uspešna, prihodnost jih ne skrbi

Lajka, d. o. o., verjetno sodi med redka slovenska podjetja, ki jim je v času pandemije koronavirusa uspelo povečati izvoz, kljub izjemnim logističnim težavam, saj zaradi upadlega kitajskega izvoza v Evropo na voljo ni dovolj praznih kontejnerjev. »Leto 2020 bo nad pričakovanji in glede na trenutne informacije s strani naših kupcev, ni bojazni za naprej. Največje težave bodo imela podjetja, ki poslujejo z manjšimi azijskimi podjetji, ki bodo zagotovo beležila padec poslovanja,« poudarja David Gros. In vse, ki si želijo sodelovanja z njimi, vabi, da z njimi stopijo v stik, da se osebno dogovorijo za začetek sodelovanja.

(Visited 636 times, 10 visits today)
Close