5:36 pop REVIJA GOZD IN LES

Skandinavska kakovost in inovativnost za zaščito lesa

Finski Teknos, ki je v Sloveniji prisoten dvanajsto leto, ponuja celoten spekter premazov za površinsko zaščito lesa.

V Teknosu ponujajo zaščito lesa za široko potrošnjo in za profesionalne uporabnike, predvsem pa za industrijo. Po besedah Gregorja Sušnika, vodje prodaje, so njihov največji segmenti premazi za industrijski les, ki mu po velikosti sledi ponudba za profesionalne uporabnike.

Premaze za les se delijo na štiri sklope: 1) za okna, zunanja vrata in polkna, 2) za lesene obloge/fasade, ki zajema tudi na protipožarne premaze, 3) za vrtne garniture in obloge za tla 4) za notranje pohištvo. Njihova ponudba zajema celoten spekter površinske zaščite lesa.

 

Dobrih 70 let znanja in izkušenj

Teknos je družinsko podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 1948, v Sloveniji pa je prisotno od leta 2008. Od ustanovitve je usmerjeno v visoko kakovost in učinkovitost premazov ter v njihovo okoljsko prijaznost, tudi pri nanašanju. Večina njihovih premazov je na vodni osnovi, pri čemer sistematično izločujejo škodljive snovi. Gojijo družinske vrednote, ki temeljijo na sodelovanju, tradicijo podjetja pa danes nadaljuje četrta generacija družine Kiikka.

Teknos je zapisan tudi prijaznosti do kupcev. Da so to zagotovili tudi v Sloveniji, so vspostavili mrežo distributerjev v Celju, Ribnici, Krškem, Domžalah in Kranju. V njih so strokovno usposobljeni svetovalci, ki kupcem pomagajo poiskati ustrezne rešitve za njihove potrebe. Veliko pozornosti namenjajo tudi izobraževanju strank.

Gregor Sušnik prednost Teknosa vidi tudi v njegovi globalni prisotnosti – tako v proizvodnji kot prodaji – pri čemer znanje in izkušnje pridobivajo po celem svetu. Črpajo tudi iz bogate skandinavske tradicije obdelave lesa – tako stavbnega pohištva kot lesenih hiš – in te izkušnje posredujejo tudi slovenskim proizvajalcem.

 

Protipožarni premazi najvišje kakovosti

V Teknosu ponujajo tudi protipožarne premaze za les: Teknos FR Panel in Teknos FR Facade. Ta je pokriven premaz, ki se uporablja za zunanje in notranje stenske obloge. Teknos FR Panel pa je transparenten (vidijo se letnice lesa) in se uporablja v notranjih prostorih. Omenjeni premazi ne gorijo, ne sproščajo dima, zato ljudem omogočajo evakuacijo, obenem pa z njih ne kaplja, kar bi lahko povzročilo nastanek požara na tleh. Preprečujejo tudi prehode toplote. »S pomočjo omenjenih premazov se požar omeji na en prostor,« razlaga Gregor Sušnik. Dodaja, da z omenjeno rešitvijo omogočajo uporabo lesa tudi v javnih objektih.

Teknos strokovno sodeluje z izvajalci, ki protipožarne premaze na površino lesa nanesejo na tako, da ta omogoča optimalno zaščito pred ognjem. Njihovi premazi dosegajo najvišji standard na področju protipožarne zaščite lesa: B-s1, d0.

 

Podaljšanje obstojnosti

V prihodnosti bodo po Sušnikovih besedah razvijali tudi transparentne protipožarne premaze za zunanje površine, ki so bolj obremenjene. Pri teh premazih pripravljajo različne barvne nianse. Pri vseh vrstah premazov pa bodo izboljševali njihovo obstojnost. Velik poudarek dajejo tudi ozaveščanju kupcev o postopkih za vzdrževanje in nego premazov na lesenih površinah, zlasti zunanjih, da jim bodo ti čim dlje kakovostno služili.

(Visited 231 times, 3 visits today)
Close