Avtor Br; foto: shutterstock.com 5:03 pop OKOLJE

Nova raziskava: Vsak dan uporabljamo izdelke z rakotvornimi kemikalijami?

Hlapne organske spojine (VOC) so pogosto uporabljen razred kemikalij, ki lahko povzročijo raka in onesnažujejo zrak.

Kemikalije so pogosto v kozmetiki, izdelkih za osebno nego in čistilih. Raziskava, ki je analizirala sezname sestavin v več deset kategorijah izdelkov v ZDA, je odkrila najbolj skrb vzbujajoče ravni hlapnih organskih spojin (VOC) pri čistilih za splošno uporabo, potrebščinah za umetniško ustvarjanje in detergentih za pranje perila.

Izpostavljenost tem kemikalijam predstavlja tveganje za zdravje povprečnih potrošnikov in zlasti tistih, ki se s tovrstnimi izdelki ukvarjajo poklicno.

Ugotovitve so »skrb vzbujajoče«, je dejala Kristin Knox, znanstvenica na inštitutu Silent Spring in soavtorica študije.

Kemikalije lahko vdihnemo, zaužijemo, ali absorbiramo preko kože

V raziskavi so odkrili več kot 100 izdelkov z VOC in 30 – vključno z izdelki za osebno nego, za katere raziskovalci pravijo, da si zaslužijo posebno pozornost, ker izdelki pogosto vsebujejo VOC in lahko predstavljajo največje tveganje za zdravje. VOC lahko vdihnemo, zaužijemo, ali absorbiramo preko kože, številni izdelki pa vsebujejo več kot eno vrsto spojin.

»Ne gre samo za en izdelek naenkrat, kot je na primer vaš detergent za posodo, temveč za dejstvo, da vsak dan uporabljamo več izdelkov in vsak od teh izdelkov ima lahko različne VOC v sebi, tako da se vse to resnično sešteva v našem vsakdanjem življenju. ,« je povedal Robin Dodson, znanstvenik z inštituta Silent Spring in soavtor študije.

V izdelkih tudi formaldehid in naftalin

Med izdelki, ki se uporabljajo na telesu, je bil najpogostejši VOC formaldehid, ki je bil naveden kot sestavina lakov za nohte, šamponov, ličil in drugih vrst izdelkov za osebno nego. Industrija snov dodaja, da deluje kot konzervans. Naftalin medtem oddaja približno 300 ton 1,4-diklorobenzena, verjetno rakotvorne snovi, ki obsega približno 99 % sestavin v sredstvu za odganjanje žuželk.

Med najbolj strupenimi sestavinami je bil dietanolamin, ki ga je EU prepovedala za uporabo v kozmetiki, a so ga našli v 40 različnih ameriških izdelkih, vključno s kozmetiko in izdelki za osebno nego. Uporablja se kot emulgator.

Raziskovalci opozarjajo, da je tveganje največje za tiste, ki profesionalno delajo z izdelki, ki vsebujejo VOC, in so stalno izpostavljeni eni ali več kemikalijam v izdelkih.

Kako se zaščititi?

Potrošniki lahko sprejmejo nekaj korakov, da se zaščitijo, kot je branje etiket in prepoznavanje nevarnih kemikalij, kadar je to mogoče, ali uporaba izdelkov na prostem, ki pa ne pripomore k manj onesnaženemu okolju.

Vir: The Guardian

Vas zanima več?

(Visited 158 times, 2 visits today)
Close