Avtor br; foto: shutterstock.com 5:19 pop AKTUALNO

Toaletni papir po vsem svetu vsebuje strupene “večne kemikalije” PFAS

Skupina približno 14.000 kemikalij, znanih kot PFAS, se pogosto uporablja za izdelavo velikega odstotka potrošniških izdelkov, odpornih na vročino, vodo in madeže.

PFAS so splošno znani kot “večne kemikalije”, ker se naravno ne razgradijo. Spojine povezujejo z resnimi zdravstvenimi težavami, kot so rak, bolezni ledvic in jeter, poškodbe ploda in drugimi zdravstvenimi motnjami.

Raziskava, ki je preučila 21 priljubljenih blagovnih znamk toaletnega papirja iz Severne Amerike, Zahodne Evrope, Srednje Amerike, Južne Amerike in Afrike, je bila objavljena v reviji Environmental Science & Technology Letters. Vendar pa niso identificirali blagovnih znamk izbranega toaletnega papirja.

Kemikalijam PFAS se z uporabo toaletnega papirja ni moč izogniti

Jake Thompsons, glavni avtor študije in podiplomskega študenta na Univerzi na Floridi, pravi, da so blagovne znamke, ki so uporabljale recikliran papir, vsebovale enako količino PFAS kemikalij kot tiste, ki ga niso, kar nakazuje, da se morda ne bo mogoče popolnoma izogniti kemikalijam PFAS v toaletnem papirju.

Posledice uporabe toaletnega papirja s kemikalijami PFAS za zdravje v študiji niso bile upoštevane. Niti ni raziskav o tem, kako lahko kemikalije PFAS vstopijo v telo pri uporabi toaletnega papirja, je pa znano, da se lahko absorbirajo preko kože.

Se kemikalije uporabljajo v proizvodnem procesu?

Ugotovljene ravni PFAS so nizke, kar nakazuje, da se kemikalije uporabljajo v proizvodnem procesu, da preprečijo oprijem papirne mase na stroje. Vendar trgovsko združenje za sektor toaletnega papirja trdi, da v njihovem toaletnem papirju ni kemikalij PFAS. Thompson je ob tem dodal, da čeprav je morda res, da kemikalije PFAS niso dodane namenoma, študija dokazuje njihovo prisotnost.

Hkrati pa je še opozoril, da je zato, ker so kemikalije PFAS tako razširjene, izziv določiti njihov natančen izvor.

Vir: Nature World News

(Visited 420 times, 1 visits today)
Close