2:42 pop AKTUALNO

Deževnica povsod po svetu vsebuje t.i. večne kemikalije

Raziskovalci na Univerzi v Stockholmu so “večne kemikalije” našli v deževnici na večini lokacij na planetu – vključno z Antarktiko.

Perfluoroalkilne in polifluoroalkilne snovi (PFAS) so velika skupina kemikalij, ki jih je izdelal človek. Med drugim jih najdemo v embalaži za hrano, posodi, ki je premazana z oblogo proti prijemanju, kozmetiki, elektroniki, pohištvu, peni za gašenje in vodoodpornih oblačilih.

Kemikalije so znane kot “večne”, ker se v naravi ne razgradijo in hkrati lahko predstavljajo tveganje za zdravje (neplodnost, škodujejo zarodku, tveganje za raka, hormonsko neravnovesje itd.).

Deževnica ni varna za pitje

Varne priporočene ravni za nekatere od teh “večnih kemikalij” so se močno znižale zaradi novih spoznanj o njihovi toksičnosti. »V zadnjih 20 letih je prišlo do osupljivega zmanjšanja smernic za PFAS v pitni vodi,« pravi Ian Cousins, glavni avtor študije in profesor na Oddelku za okoljske znanosti Univerze v Stockholmu.

Za snov, “perfluorooktanojsko kislino (PFAS), ki povzroča raka”, so se priporočene vrednosti za vodo v ZDA znižale za 37,5 milijona krat. Na podlagi najnovejših ameriških smernic za PFAS v pitni vodi bi deževnico povsod po svetu ocenili kot nevarno za pitje.

Kroženje PFAS

PFAS so raziskovalci našli tudi na najbolj oddaljenih lokacijah Antarktike, saj med drugim v naravi krožijo tako, da se drobni delci med valovanjem morja razpršijo v zrak in nato pristanejo nazaj na kopnem.

Vir: Euronews

(Visited 1.345 times, 1 visits today)
Close