8:06 dop OKOLJE

6 naj okoljskih novic leta v Sloveniji

Leto 2021 je bilo zelo pestro in predvsem izzivov polno na področju okoljevarstva, a vseeno so se po svetu in tudi doma dogajala prizadevanja za lepši jutri.

1. Med pionirji v izvajanju podnebnih ukrepov tudi Idrija in Tolmin

V okviru projekta »Climate Action in Alpine Towns« devet alpskih mest (Annecy, Belluno, Brig-Glis, Chambéry, Idrija, Tolmin, Trento, Sonthofen in Beljak) izvaja podnebne ukrepe na področju prostorskega načrtovanja in soudeležbe občanov.

Idrija in Tolmin med pionirji podnebnih ukrepov

 

2. Reka Mura del zelo pomembnega biosfernega območja za biotsko raznovrstnost

Septembra je Mednarodni koordinacijski svet Unescovega programa Človek in biosfera območje Mure, Drave in Donave razglasil za prvo 5-državno biosferno območje na svetu. Ključni del območja je v Sloveniji, saj je bogato z redkimi, nacionalno in mednarodno ogroženimi habitatnimi tipi in prostoživečimi rastlinskimi ter živalskimi vrstami.

Reka Mura del prvega 5-državnega biosfernega območja na svetu

 

3. Vas Zavrate postala prva energetsko samooskrbna vas v Sloveniji

Zavrate je majhna vas v občini Radeče, ki predstavlja edinstven primer skupnostne samooskrbe s pomočjo sončne energije in hkrati trajnostni vzor, ki temelji na povezovanju lokalne skupnosti in napredne tehnologije za okolju prijaznejšo prihodnost.

Vas Zavrate v Radečah postala energetsko samooskrbna

 

4. Na referendumu uspeli zaščititi vodne vire

Slovenija na referendumu, 11. julija, zaščitila največje naravno bogastvo, ki ga ima – vodne vire, pred gospodarskimi interesi.

Referendum: “Usoda vode je v naših rokah!”

 

5. Sajenje dreves pod Petelinom na Mežakli in pod Jerebikovcem na Pokljuki

Na Mežakli in Pokljuki posajenih več kot 7.000 sadik, večinoma jerebike, macesna, zelene jelše ter nekaj vrbe in mokovca.

Na Mežakli in Pokljuki posadili 5000 dreves, sadijo še naprej …

 

6. Slovenija na drugem mestu po zaščiti narave v Evropi

Britanski portal SaveOnEnergy.com je v začetku leta analiziral 80.000 nacionalno zaščitenih območij v Evropi in izračunal delež zaščitenega območja na državo, da bi ugotovili, katera država si najbolj prizadeva za ohranjanje narave. Največji delež zaščitene narave ima Luksemburg, sledita Slovenija in Malta.

Slovenija je 2. država v Evropi z največjim deležem zaščitene narave

 

(Visited 90 times, 1 visits today)
Close