8:00 dop AKTUALNO, OKOLJE

Referendum: “Usoda vode je v naših rokah!”

V nedeljo, 11. julija, bo Slovenija odločala o zaščiti največjega naravnega bogastva, ki ga ima – vodne vire, pred gospodarskimi interesi. 

V gibanju Za pitno vodo, kjer so zbrali 52.230 podpisov za razpis referenduma, so jasni: »Predlagane spremembe rahljajo zaščito naših voda, saj sprememba 37. člena lahko vodi do nepopravljive škode za površinske in podzemne vode, za pitno vodo, ekosisteme in zdravje ljudi po vsej Sloveniji.«

Na drugi strani se Ministrstvo za okolje in prostor še naprej zatrjuje, da novi zakon poleg dodatne zaščite pitne vode in priobalnih zemljišč, omogoča tudi večjo poplavno varnost, saj se bodo povečala tudi sredstva za vzdrževanje vodotokov.

Kaj od tega si vsak misli, se bo pokazalo na referendumu, zato bo, kot opozarjajo okoljevarstveniki, vsak glas zelo pomemben. Gibanje Za pitno vodo poziva vse, da se udeležite referenduma v nedeljo, 11. julija, in oddate glas proti spornemu zakonu. V primeru, da ste 11. julija v tujini, se, kot pojasjnujejo, lahko enostavno prijavite na glasovanje iz tujine, ampak pozor – najkasneje do tega petka, 25. 6. 2021, morate sporočiti, da boste glasovali iz tujine. Podrobnosti najdete tukaj. Glasujete lahko tudi predčasno na volišču v torek, 6. julija, sredo, 7. julija in četrtek 8. julija. Več na Predčasno glasovanje na volišču.

 

Vir: Za pitno vodo, MOP

(Visited 549 times, 1 visits today)
Close