V Mariboru nova energetsko obarvana igrala

6 decembra, 2019
Foto: Borzen

V središču Maribora, natančneje na Trgu svobode, je postavljeno novo energetsko obarvano otroško igrišče, ki otroke in občane seznanja s konceptom obnovljive energije in hkrati spodbuja k bolj trajnostni izrabi energije. V tem družbeno odgovornem projektu sodelujejo Borzen, Dravske elektrarne Maribor in Mestna občina Maribor.

Letošnje leto so Mariborčani na Miklavževo prejeli prav posebno darilo – energetsko obarvano otroško igrišče v središču mesta. “Obiskovalci bodo na lastni koži na zabaven način spoznavali, kako lahko prav vsi proizvajamo energijo. Energija je namreč nekaj, kar imamo vsa živa bitja in prav vsi z energijo tudi upravljamo. Zato je prav, da se tega zavedamo, in da je naša raba energije čim bolj učinkovita in povezana z obnovljivimi viri energije. Le tako bomo zmanjšali vplive na okolje in poskrbeli, da bo naš planet v dobri formi tudi za naše zanamce,” so povedali v Borzenu, slovenskem operaterju trga z elektriko in nosilcu blagovne znamke Trajnostna energija, ki je bil tudi pobudnik projekta.

Obnovljivi viri in učinkovito ravnanje

»Pomembno poslanstvo družbe Borzen je tudi ozaveščanje ter informiranje na področju izrabe obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije. S tovrstnimi projekti širimo zavedanje, da energija ni samoumevna; ni nam dana, ampak moramo vanjo veliko vložiti. Da energijo pridobivaš s pomočjo obnovljivih virov ter posebej tudi to, da z njo učinkovito ravnaš, je ključno za dobrobit našega okolja. In prav je, da tudi otroci te teme čim prej spoznajo in jih ponotranjijo. Prepričani smo, da bo igrišče poleg zabave, obiskovalcem ponudilo zanimive informacije in jih spodbudilo k razmišljanju o trajnostni energiji.« je ob tem izpostavil dr. Karlo Peršolja, direktor družbe Borzen

Zelene aktivnosti v Mariboru

Mestna občina Maribor s svojimi javnimi podjetji in zavodi že nekaj let izvaja in tudi načrtuje številne »zelene« aktivnosti, med njimi veliko projektov, s katerimi zasledujemo trajnostne rešitve na področju energije in ukrepe za učinkovito rabo energije. Letos so, na primer, sanirali kar 24 javnih objektov: šol, vrtcev, Ledno dvorano in Dvorano Tabor ter občinsko upravno stavbo. Lotili so se posodobitve lokalnega energetskega koncepta, v katerem bodo dali še večji poudarek obnovljivim virom energije, zmanjšanju emisij in povečanju učinkovitosti.

Foto: Borzen

“Ker vemo, da delamo dobre stvari, nenazadnje tudi kandidiramo za Zeleno prestolnico Evrope leta 2022. Pri uspešnosti vseh teh prizadevanj pa bodo ključno vlogo imeli mladi in najmlajši. Ni vedno mogoče na tako preprost, razumljiv in hkrati zabaven način predstaviti, kako nastaja energija in zakaj je pomembno, da z njo učinkovito upravljamo. Zato sem zelo vesel in hvaležen, da smo se z Borzenom in Dravskimi elektrarnami Maribor našli v tako imenitni akciji, kot je to energetsko obarvano igrišče. Ponosni smo, da so ta zanimiva in posebna igrala našla prostor prav v našem mestu.« pa je povedal Saša Aleksander Arsenović, župan Mestne občine Maribor

Energetsko obarvano igrišče je v prazničnem decembru v okrnjeni izvedbi postavljeno na Trgu svobode v Mariboru, spomladi pa se bodo štirim igralom pridružila še tri igrala in vsa skupaj bodo, kot so še povedali na Borzenu, postavljena na končno lokacijo v središču Maribora, ki pa je še niso razkrili.

 

Vir: Borzen

Nazaj na kategorijo obcine.
(Visited 77 times, 2 visits today)