Razpis za Dojenju prijazno mesto še do 29. januarja

14 januarja, 2021

UNICEF Slovenija v sodelovanju z Nacionalnim odborom za spodbujanje dojenja (NOSD) in Ministrstvom za zdravje začenja s pobudo Dojenju prijazno mesto, v okviru katere spodbuja slovenska mesta k vključitvi in s tem zagotavljanju podpore doječim materam in družinam na lokalni ravni. 

Mesta, ki si želijo pridobiti naziv Dojenju prijazna mesta, lahko to postanejo s prijavo na razpis le še do 29. januarja 2021.

“V Sloveniji imamo visok delež dojenja v porodnišnicah. V povprečju je ob odpustu dojenih več kot 90 % novorojenčkov, pogostnost dojenja pa se po tem zelo hitro zmanjšuje. Čeprav je dojenje naraven proces, ni vedno enostavno, zato je potrebno doječim družinam ponuditi ustrezno pomoč in organizirati dojenju prijazno okolje, ne samo v porodnišnici in v ostalih zdravstvenih organizacijah, temveč tudi na celotnem področju mesta,” razlagajo na UNICEF Slovenija, ki skupaj z NOSD in s podporo Ministrstva za zdravje zato začenjata s pobudo Dojenju prijazno mesto.

Cilj pobude je povečanje pogostnosti dojenja v celotnem področju mesta kot naravnega, zdravega in običajnega načina zgodnjega hranjenja otrok: “S povečanjem pogostnosti dojenja se povečuje raven zdravja pri dojenih otrocih, materah in v celotni družbi. Zmanjšuje se neenakost, izboljšuje se stanje okolja, v daljšem časovnem obdobju pa dojenje omogoča tudi hitrejši napredek mesta.”

Mesto za zdravje otroka, družine in skupnosti

Mesto, ki se pridruži in uresniči pobudo Dojenju prijazno mesto, pokaže svojim prebivalcem, da jim želi boljše zdravje, manj neenakosti, bolj zdravo okolje in tudi splošni dolgotrajni napredek. Skupnosti pošilja sporočilo, da spoštuje njihove želje in ceni prednosti dojenja za zdravje otroka, družine in skupnosti.

Dojenju prijazna mesta, kot navaja UNICEF Slovenija, med drugim skrbijo za urbano opremo, ki je prijazna doječim materam (klopi, enostaven dostop z otroškimi vozički,…) in obenem do invalidnih oseb ter starejših. V mestu so na javnih površinah urejeni in jasno označeni prostori namenjeni dojenju. “Mesta so prijazna do mladih družin, saj imajo posluh za njihove potrebe. To omogoča tudi priseljevanje mladih družin nazaj v mesta in prispeva k temu, da mladi ostajajo v mestu, pomagajo oživiti mestno jedro in vnesejo novo energijo v mesto.”

S spodbujanjem dojenja kot naravnega načina hranjenja otrok po njihovih besedah prispevajo tudi k trajnostnemu razvoju mesta, ki v središče postavlja tudi skrb za okolje.

K pobudi lahko pristopi vsako mesto, ki si prizadeva v lokalnem okolju zagotavljati čim večjo podporo in zaščito dojenju. Mesto s prijavo izkaže namero, da bo v okviru svojih zmožnosti izpolnjevalo 10 korakov.  Prijave na razpis  so mogoče le še do 29. januarja 2021.

Nazaj na kategorijo obcine.
(Visited 32 times, 1 visits today)