Občina Brda za evropsko nagrado za razvoj podeželja za leto 2020

17 februarja, 2020

Občina Brda je bila prejšnji teden uradno razglašena za nacionalnega predstavnika na 16. natečaju za evropsko nagrado za razvoj podeželja za leto 2020.

Slovenija je 13. februarja Občino Brda – zmagovalko nacionalnega izbora za Najuspešnejše podeželsko območje, ki je potekalo 2019, nominirala za nacionalnega predstavnika na 16. natečaju za Evropsko nagrado za razvoj podeželja za leto 2020. Namen natečaja pod geslom »Lokalni odgovori na globalne izzive« je predstaviti tista podeželska okolja Evropske Unije, ki s svojim delom posebej izstopajo in jih lahko postavimo kot zgled drugim.

Prepričalo jih je tudi vino

Devetčlansko nacionalno strokovno komisijo so Brda prepričala z izjemnimi rezultati na številnih področjih, v obrazložitvi pa je zapisala: »Če je globalni izziv piti dobro vino, imajo Brici odločen lokalni odgovor od skrbnega dela v vinogradu do vrhunske ponudbe v domačem kraju kakor tudi na svetovnih trgih, s čimer krepijo ekonomijo lokalnih  prebivalcev in svoj čudoviti svet postavljajo na svetovne zemljevide.« Komisija na EU ravni bo Brda obiskala zgodaj poleti.

Na razpis za Najuspešnejšo podeželsko skupnost 2019 sta se sicer prijavili dve območji – Občina Ljubno in Občina Brda, vsaka s svojo odlično razvojno zgodbo. Komisija je imela pri odločitvi zelo težko delo, saj sta obe območji uspešno odgovorili na aktualne izzive svojega okolja s trajnostnimi, inovativnimi in medsebojno povezanimi projekti ter tako spodbudili celovite razvojne procese.

“Po tihem verjamemo, da bo razglasitev naslednjega 17. natečaja za Evropsko nagrado za razvoj podeželja leta 2022 potekala v Sloveniji v Brdih in nas tudi iz tega vidika postavila na svetovni zemljevid,” so ob tem dejali na Ministstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Brda smelo korakajo po poti trajnostnega razvoja

Franc Mužič, župan Občine Brda, pa je ob tem poudaril:  »Naziv najbolj uspešne podeželske skupnosti v Sloveniji 2019 si je Občina Brda prislužila ravno v letu, ko je občina obeležila prvih 25 let samostojne poti. Začetki briške občine so bili vsekakor zahteven izziv. Infrastruktura je apelirala po temeljiti obnovi, turističnih kapacitet ni bilo, kmetijstvo, predvsem vinogradništvo, je bilo na razcepu, kako naprej. Poleg tega pa so bila Brda v začetku 90. let v žepu, katerega dve tretjini robov je bilo prišitih z državno mejo. Občani so potrebovali elana, širine in vizije. Navkljub tem predpostavkam smo si zastavili smel in ambiciozen cilj zakorakati na poti trajnostnega razvoja v spoštovanju pristnosti okolja, ljudi in tradicije. Vztrajnost nam je obrodila izjemne uspehe: obnovo kulturnih spomenikov, vodovodnega omrežja, cestne infrastrukture, posodobitve zdravstvenih storitev, javnih objektov, izjemno prepoznavnost v mednarodnem prostoru in posledično rast turističnega obiska. Poklon gre gotovo vsem občanom, ki so skupaj z nami, verjeli, da je mogoče vse.«

 

Vir: gov.si

(Visited 17 times, 1 visits today)