Naj javno stranišče 2016 je Občina Rogaška Slatina

19 novembra, 2016
Prve tri občine: Občina Rogaška Slatina, Mestna občina Velenje, Občina Ravne na Koroškem (Foto: Društvo za KVČB)

Včeraj je v Ljubljani potekala zaključna prireditev izbora Naj javno stranišče 2016. Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen (KVČB) je podelilo nagrade in priznanja za najbolj urejena javna stranišča v Sloveniji. Letos je ta naslov osvojila Občina Rogaška Slatina.

Društvo pregledalo več kot 130 lokacij javnih stranišč po vsej Sloveniji

Ocenili so javna stranišča v 70 občinah in 53 bencinskih servisih ob avtocestah v Sloveniji. Priznanje Naj javno stranišče za leto 2016 je v kategoriji občin tako prejela Občina Rogaška Slatina, v kategoriji bencinskih servisov pa Bencinski servis Petrol Starine, smer Ljubljana. Najmanj točk v kategoriji občin je zbrala občina Domžale, zato ji je društvo podelilo straniščno metlico za najslabše urejena javna stranišča leta 2016.

Predsednica društva Mateja Saje je na zaključni prireditvi povedala:
“Namen izvajanja akcije ‘Naj javno stranišče’ je informirati člane društva ter širšo javnost kje, v obiskanih mestih, občinah, bencinskih servisih, imamo možnost dostopa do stranišč, ki jih za svojo temeljno potrebo nujno potrebujemo. Sama narava in specifika kronične vnetne črevesne bolezni je taka, da imamo bolniki nujne in hitre pozive na blato, zato potrebujemo hiter in stalen dostop do sanitarij povsod.”

Kje je najbližji WC?

 

Aplikacija ‘Najbližji WC’

Novost letošnje akcije je mobilna aplikacija ‘Najbližji WC’, ki bo brezplčano na voljo za operacijske sisteme Android, iOS ter Windows Phone. “Glavni namen aplikacije je uporabniku najti najbližje odprto javno stranišče in ga do tja tudi voditi. Z aplikacijo lahko izbiramo med plačljivimi in brezplačnimi stranišči ter iščemo stranišča namenjena invalidnim osebam, vpisanih ima več kot 120 lokacij stranišč in vsebuje oceno in mnenje komisije društva o posameznem stranišču. Uporabniku pa omogoča, da doda tudi svoje mnenje in oceno,” je sporočila Danica Koren, koordinatorka akcije.

 

Kronična vnetna črevesna bolezen

Kronična vnetna črevesna bolezen je skupno ime za Crohnovo bolezen in ulcerozni kolitis. Gre za imunsko pogojeno bolezen, ki povzroča vnetje črevesa ali celotne prebavne cevi. V Slovenji se s to težko boleznijo sooča okoli 7000 ljudi, so v letu 2014 ugotovili s študijo, ki so jo opravili v društvu.

Nazaj na kategorijo obcine.
(Visited 149 times, 1 visits today)