2:44 pop OBČINE

Krožno gospodarstvo: Mariborski razvojni projekt Wcycle na Evropskem tednu regij in mest

Kot primer dobre prakse bo na 14. Evropskem tednu regij in mest, ki bo naslednji teden potekal v Bruslju, evropskim strokovnjakom ter uradnikom predstavljen Center krožnega gospodarstva za ravnanje z odpadki Wcycle Maribor.

Wcycle, ki tako za Slovenijo kot tudi za celotno Evropsko unijo predstavlja pomemben premik na področju krožnega gospodarstva, krepi konkurenčnost občine in spodbuja trajnostno gospodarsko rast, hkrati pa ustvarja nova zelena delovna mesta. Prav iz tega vidika so mariborsko občino povabili na Evropski teden regij in mest, kjer bodo zasnovano idejo ter načrt implementacije kot primer dobre prakse predstavili uradnikom, strokovnjakom in akademikom iz ostalih članic Evropske unije.

Na 14. Evropskem tednu regij in mest, ki se bo med 10. in 13. oktobrom 2016 odvil v Bruslju, bo kot primer dobre prakse izpostavljen mariborski projekt Wcycle Maribor.

Letošnji Evropski teden regij in mest je posvečen trajnostni ter vključujoči gospodarski rasti. Glavni namen štiridnevnega dogodka, na katerem se zberejo strokovnjaki ter predstavniki regionalnih in mestnih uprav, je izmenjava primerov dobrih praks, znanj in izzivov, s katerimi se soočajo evropska mesta in regije.

Projekt Wcycle v celoti sledi krožnemu gospodarstvu

wcycleProjekt Wcycle je zasnovala Mestna občina Maribor skupaj s partnerji (tremi podjetji v večinski javni lasti: Energetika, Nigrad in Snaga) ter v celoti sledi svežnju o krožnem gospodarstvu, ki ga je Evropska komisija sprejela decembra 2015 in opredeljuje okoljske cilje, katere morajo države članice doseči v naslednjih desetih letih.

Osnovna ideja projekta izhaja iz spoznanja, da ima vsak izdelek po izteku svoje življenjske dobe še vedno neko materialno vrednost. Pri načrtovanju izdelkov oziroma storitev koncept predlaga prenovo načina ustvarjanja in se pri tem zgleduje po procesih v naravi. Narava ne pozna odpadkov, naravni procesi pa temeljijo na energiji sonca in so prilagojeni lokalnim okoljem. Zapiranje snovnih zank omogoči sledenje ključnemu vodilu –odpadek je hrana – skupaj z drugimi načeli pa oblikovalce, razvojnike in načrtovalce prisili, da drugače začno obravnavati izdelke, storitve in nove poslovne modele.
(Visited 201 times, 1 visits today)
Close