Bralci Eko dežele izbrali: NAJ občine 2016 so Ljubljana, Žalec in Veržej

13 novembra, 2016

Po celoletni raziskavi so naši bralci izbrali najboljše občine – občine, ki so svojim občanom najbolj prijazne – glede na 12 različnih kazalnikov, po katerih smo jih spraševali.

Pri vsakem kazalniku smo naredili tri kategorije: najbolje ocenjeno mestno občino, najbolje ocenjeno občino z več kot 10.000 prebivalci in najbolje ocenjeno občino z manj kot 10.000 prebivalci. Tokrat predstavljamo prve tri vsake kategorije v skupni najvišje doseženi oceni – pri vseh kazalnikih skupaj.

Absolutne zmagovalke: Ljubljana, Žalec in Veržej

obcine-zmagovalke-tabelica

Med mestnimi občinami najbolje ocenjena letošnja Zelena prestolnica

Ljubljana je politično, znanstveno in kulturno središče slovenskega naroda ter z nekaj več kot 280.000 prebivalci hkrati največje mesto v Sloveniji in njen najpomembnejši gospodarski center. Prebivalci, pa tudi čedalje več turistov prepoznava Ljubljano kot mesto po človekovi meri.

»Veseli smo, da so našo vizijo in številne projekte za njeno uresničitev prepoznali tudi vaši bralci. Da je Ljubljana, letošnja Zelena prestolnica Evrope, vedno bolj prepoznavna turistična destinacija in nosilka številnih drugih mednarodnih nagrad, ni naključje, temveč rezultat dobrega dela mestne uprave, njenih zavodov in podjetij. Vsi skupaj si prizadevamo za izboljšanje kakovosti življenja naših prebivalcev na vseh področjih,« so ob zmagi v anekti med našimi bralci povedali na Mestni občini Ljubljana.

Občino Žalec letos zaznamovalo ‘Zeleno zlato’

V odgovorih anketirancev je bila med dobrimi praksami največkrat izpostavljena Fontana piva. V Žalcu pravijo, da so želeli obstoječo zgodovino povezati s sedanjostjo in postaviti temelje zanimive turistične zgodbe za prihodnost. Fontana piva Zeleno zlato je tako poklon hmeljarski dediščini Spodnje Savinjske doline in Žalca, ki je središče hmeljarstva v naši državi.

»Kazalniki, ki ste jih preverjali, potrjujejo, da naše delo poteka v pravo smer. To lahko pripišemo tudi dobremu sodelovanju občine s predstavniki gospodarstva, negospodarstva in občani. Veseli nas, da so naši občani zadovoljni z življenjem v svojem mestu. Tudi gostje se radi vračajo v Žalec zaradi gostoljubja domačinov. Še naprej se bomo trudili k skupnemu cilju: zadovoljstvu in kakovosti življenja v naši Občini,« so prvo mesto komentirali na občini Žalec.

V občini Veržej se vsi poznajo med seboj

Občino Veržej sestavljajo vasi Veržej, Banovci in Bunčani, njena površina je 12 km2. Posebno skrb občani posvečajo ekologiji, saj imajo Banovci in Veržej urejeno čistilno napravo in kanalizacijo, urejen odvoz smeti. Zelo se posvečajo tudi močni družbeni dejavnosti na področju gasilstva, kulture, športa in turizma.

»Sem zelo zadovoljen, tudi osebno godi takšna pohvala. V občini poskušamo biti blizu vsem občanom – 1350 nas je in vsi se poznamo med seboj. To je mogoče le v manjših občinah. Če se ne srečamo na Občini, se pa kje drugje: v trgovini, pri maši ali pa na gasilski veselici. Tako je tudi pot reševanja težav zelo hitra,« je prednosti majhnosti ob najvišjih ocenah v naši anketi izpostavil Slavko Petovar, župan občine Veržej.

 


Nagrajenci nagradne igre prejmejo pakete slovenskih term. Kdo so nagrajenci in kdo vse podarja nagrade – na spodnji povezavi.


Metodologija

V anketi smo spraševali po skupno 12 kazalnikih kakovosti življenja. Za vsak kazalnik smo izbrali najbolje ocenjeno občino v treh kategorijah: mestne občine, občine z več kot 10.000 prebivalci in občine z manj kot 10.000 prebivalci (število prebivalcev po SURS, 2016). Pripravili smo tudi dve lestvici na podlagi skupnih ocen – torej povprečne ocene občine glede na vse kazalnike. Najbolje ocenjene tri občine (vsaka v svoji kategoriji) so tiste z najvišjo povprečno oceno anketirancev, najslabše ocenjene tri občine (vsaka v svoji kategoriji) pa tiste, ki so med občinami, ki so imele zadostno število glasov, da smo jih zajeli v končne rezultate, imele najnižjo povprečno oceno anketirancev.

Nazaj na kategorijo obcine.
(Visited 186 times, 1 visits today)