10:00 dop KULINARIKA IN RECEPTI

Najbolj hrustljav krompirček – in ni ocvrt

Krompir in soda bikarbona? Točno tako. Po tem receptu preizkušeno nastane najbolj hrustljav in prav nič masten krompirček. Tisti s hrustljavo skorjico in mehko sredico.

  • Krompir narežemo na kocke ali ‘krhlje’ in ga damo kuhati v soljeno vodo, ki smo ji dodali še slabo čajno žličko sode bikarbone. Kuhamo deset minut in odcedimo.

 

  • Med kuhanjem krompirja pripravimo ponev, v kateri na olivnem olju na hitro prepražimo dva ali tri stroke česna in nam ljubo začimbo (rožmarin, timijan, origano …), katere aromo želimo. Na hitro prepražimo in nato odcedimo, tako da imamo v posodi samo olje (česen in začimbo pa shranimo za kasneje). Na to olje stresemo krompirček in mešamo nekaj minut – toliko časa, da krompir prične dobivati mehko zunanjo plast.

 

  • Ko se to zgodi, vse skupaj stresemo na peki papir in damo v vnaprej ogreto pečico (na cca. 230 stopinj) za 40 minut. Na polovici, po 20 minutah krompir premešamo, da se bo skorjica naredila povsod enakomerno.

 

  • Ko je krompir pečen, ga pred serviranjem zmešamo s česnom in začimbami. Komur se zdi česen premočan ali dela kosilo za majhne otroke, naj namignemo, da tudi brez začimb in česna krompirček odlično uspe.

 

  • Zraven se odlično poda ‘bela omaka’ iz jogurta, kisle smetane, limone, limonine lupinice in drobnjaka ali kakšne druge začimbe.

 

(Visited 1.447 times, 1 visits today)
Close