12:00 pop KULINARIKA IN RECEPTI

Kvinoja – beljakovinska bomba, ki jo jedo tudi astronavti

Kvinoja je živilo, ki izhaja iz Južne Amerike. Je bogata z beljakovinami, ne vsebuje glutena in dobro vpliva na zdravje srca in mišic.

Zaradi bogate vsebnosti škroba jo mnogi sicer zamenjujejo z žitarico, vendar to ni. Bila naj bi namreč v sorodu s špinačo, tako da lahko njene liste pripravimo podobno kot špinačo. Kljub temu, da ni žitarica, pa jo lahko pripravljamo podobno kot nekatera žita, zaradi odsotnosti glutena pa je nadvse primerno živilo za vse, ki jim gluten škoduje.

quinoa-405538_640

Številne hranljive lastnosti

Njene številne hranljive lastnosti se najbolj kažejo v visoki vsebnosti, beljakovin, ogljikovih hidratov in vlaknin. Vsebuje tudi nepogrešljive aminokisline za pravilno delovanje organizma, saj pomaga pri presnovi inzulina. Bogata je tudi z minerali, vitamini, še posebej vsebuje veliko magnezija in vitaminov C in E.

POZOR: Semena kvinoje so obdana s saponinom, grenko snovjo, ki jo varuje pred napadi ptičev. Zaradi tega je potrebno kvinojo pred kuhanjem dobro oprati.

100 gramov kvinoje vsebuje približno 350 kalorij. Zato je primerno živilo predvsem za otroke, nosečnice, športnike in rekovalescente, najdemo pa jo tudi na jedilniku astronavtov med njihovimi potovanji v vesolju.

Zaradi visoke vsebnosti beljakovin je odlična alternativa uživanju beljakovin živalskega izvora. živalskim beljakovinam. Odlična je kot priloga ali v solati, uporabljamo jo lahko namesto riža, cous cousa, pire ali ječmena.

 

Vir: www.cure-naturali.it

(Visited 333 times, 2 visits today)
Close