Kako zamrzniti poletno zelenjavo?

8 avgusta, 2020

Shranjevanje zelenjave za mesece, ko je ne morete pridelati na vrtu, je ravno tako pomembno kot sama pridelava. S tem se izognete nakupovanju in – veste, kaj jeste!

 

Mnogi nutricionisti vedo povedati, da raje jedo zmrznjene pridelke kot pa stare, kupljene v konzervi ali uvožene od daleč. Hranila niso izgubljena, če je zamrzovanje pravilno pa ohranimo tudi teksturo in okus.

Osnove zamrzovanja zelenjave

Med osnovne nasvete, kako zamrzovati zelenjavo, štejemo to, da zamrznemo najbolj sveže pridelke in kakor hitro lahko.

Pred zamrzovanjem zelenjavo operemo in posušimo, odstranimo peclje in narežemo na približno enko velike koščke. Ko izbiramo posodo, moramo vedeti, da moramo pustiti nekaj prostora. Če ne želimo uporabljati plastike, se dobijo tudi stekleni kozarci, primerni za zamrzovanje. Priporočamo tudi nalepko, na katero napišemo vsebino in datum.

Večina zelenjave pred zamrzovanjem zahteva blanširanje – s tem zaustavimo delovanje encimov, kar v prevodu pomeni: ohranjanje barve, teksture in okusa. Zelenjavo torej denemo v vrelo vodo in jo, takoj ko voda ponovno zavre, predenemo v ledeno vodo za ravno toliko časa, kot ga je preživela v loncu.

Posamezna poletna zelenjava

  • Stročji fižol: celemu fižolu odrežemo konce, blanširamo 3 minute. Če ga narežemo, pa dve. Pred pakiranjem ga osušimo.
  • Jajčevci: narežemo na koščke, posolimo in pustimo 30 minut, nato odcedimo. Popivnamo s krpo in nežno prepražimo na olivnem olju. Ohladimo iz zamrznemo.
  • Grah – mladega pustimo v lupini, blanširamo minuto in pol.
  • Paprike zmrznemo surove – cele ali narezane.
  • Bučke operemo, narežemo, blanširamo 3 minute ter popivnamo.

Kako zamrznemo paradižnike?

Po eni metodi jih le popivnamo (cele ali razpolovljene) ter denemo v vrečke, pred zamrzovanjem iz večk odstranimo zrak.
Po drugi jih za minuto namočimo v vrelo vodo, olupimo, položimo na pladenj in damo v skrinjo za pol ure, nato pa predenemo v vrečke za zmrzovanje, iztisnemo zrak in zamrznemo.
Tretja metoda pa je, da do mehkega skuhamo narezane paradižnike, odstranimo lupine in zamrznemo pelate v posode.

Kaj pa zelišča?

Baziliko blanširamo eno minuto, ostalih pa ne. Zmrznemo eno plast na peki papirju ali pa naredimo pesto, ki ga zamrznemo kar v posodi za ledene kocke.

(Visited 689 times, 1 visits today)